Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Trucuri pentru a calma tusea

27 noiembrie 2013
Share

Reflexul de tuse apare atunci cand ne deranjeaza ceva in gat, insa ne ajuta sa ne curatam plamanii si traheea. Multe tipuri de tuse, ca cele din raceala si gripa, pot sa dispara singure. Daca a dumneavoastra apare din cauza unei afectiuni medicale mai serioasa, trebuie sa tratati acea cauza. Oricum, indiferent de cauza, daca tusea nu va da pace, exista cateva metode care va vor face sa va simtiti  mai bine.

 

Beti multe lichide sau utilizati un umidificator ori un vaporizator pentru a calma gatul iritat. Pozitionati-va capul mai sus cu ajutorul mai multor perne si luati putina miere inainte de culcare. Studiile au aratat proprietatile benefice ale mierii in calmarea tusei. Nu administrati miere copiilor mai mici de 12 luni!

 

Cum calmam tusea productiva

Daca tusiti si expectorati, cautati un medicament pe care scrie „expectorant”. Acesta inmoaie mucusul si va ajuta sa-l eliminati. Insa, daca expectorati foarte mult, consultati medicul pentru a vedea care este medicamentul potrivit pentru dumneavoastra. De asemenea, discutati cu medicul inainte de a utiliza medicamente pentru afectiuni mai grave, precum emfizemul, pneumonia, bronsita cronica sau astmul.

 

Cum calmam tusea seaca

Puteti avea o tuse seaca asociata cu o raceala sau gripa, ori daca inspirati substante iritante, precum praful si fumul. Un medicament cu indicatii pentru tuse seaca poate ajuta la oprirea acesteia. Siropul sau comprimatele pentru supt pot opri acea „gadilatura” din gat.

 

Medicamentele pentru tuse si copiii

Nu administrati medicamente pentru tuse copiilor sub varsta de 4 ani, pentru ca pot avea multe efecte adverse. Pentru copiii cu varste cuprinse intre 4 si 6 ani, intrebati medicul inainte de orice tip de administrare medicamentoasa. Acestea sunt sigure dupa varsta de 6 ani. Pentru copiii cu varste mai mari de 1 an, se recomanda mierea (1/2 sau 1 lingurita) pentru a-i ajuta sa elimine mucusul.

 

Pot opri antibioticele tusea?

De obicei, nu. Acest lucru din cauza faptului ca tusea este, de cele mai multe ori, cauzata de infectii virale, precum raceala si gripa, si vor disparea intr-o saptamana. Antibioticele functioneaza, insa, in cazul infectiilor cauzate de bacterii. Daca tusea nu se diminueaza dupa o saptamana, consultati medicul pentru a vedea daca tusea este cauza unei infectii bacteriene, precum sinuzita sau pneumonie.

 

Tusea din alergii si astm

Alergiile va pot face sa stranutati, sa tusiti sau ambele. Antihistaminicele pot ajuta. Unele medicamente mai noi nu provoaca somnolenta. Daca aveti si wheezing – atunci cand respiratia se aude ca un fluierat – puteti avea astm si aveti nevoie de un doctor.

 

Tusea fumatorilor, motiv de ingrijorare?

Daca fumati, exista sanse foarte mari sa tusiti, in special dimineata. Insa aceasta tuse poate fi semnul unei afectiuni mai serioase. Cateodata fumul de tigara irita caile aeriene si cauzeaza inflamatia, ce se transforma in bronsita cronica. Poate fi, de asemenea, un semn al cancerului de plamani. Daca tusea pare diferita decat de obicei, sau daca dureaza mai mult de o luna dupa ce va lasati de fumat, consultati un medic.

 

Cand consultam medicul?

Programati-va la medic daca:

  • Tusea este insotita de o expctoratie mare sau daca mucusul contine sange;
  • Aveti wheezing, respiratie greoaie;
  • Aveti febra mai mult de 3 zile;
  • Tusea persista dupa 7 zile si nu observati vreo ameliorare.

 

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.