Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Tromboza

22 martie 2023
Share

Tromboza este un fenomen patologic care consta in formarea unui trombus (cheag sangvin, format din fibrina, din globule albe si din plachete) intr-o artera sau intr-o vena.

Diferite tipuri de tromboza

  • Tromboza unei artere coronare poate provoca o ocluzie si, ca urmare, survenirea unui infarct al miocardului;
  • Tromboza unei artere a piciorului antreneaza o ischemie acuta, adica suprimarea irigarii unei intregi parti de membru, care duce uneori la o gangrena care poate necesita amputatia;
  • Tromboza unei vene, care survine de cele mai multe ori la nivelul membrului inferior, este responsabila de o flebita;
  • Trombozele aparatului digestiv pot atinge diferite organe, de exemplu intestinul subtire (antrenand o ischemie intestinala) sau colonul (antrenand o colita ischemica), dar si vena porta (tromboza fiind atunci de origine tumorala sau infectioasa) sau anusul, in caz de tromboza hemoroidara;
  • Tromboza unei artere cu destinatie cerebrala (artera carotida primitiva sau interna, artera vertebrala sau trunchiul bazilar) poate fi responsabila de un accident vascular cerebral ischemic si se manifesta printr-un deficit senzitiv sau motor care corespunde teritoriului cerebral atins. Tromboza unei vene cerebrale poate sa fie pusa in evidenta prin dureri de cap si crize de epilepsie, si poate avea drept consecinta accidente vasculare cerebrale ischemice de origine venoasa.

Tromboza, cauze

O tromboza poate fi favorizata de o placa de aterom (depunere grasoasa), de o incetinire circulatorie (staza sangvina a insuficientei cardiace sau a poliglobuliei) sau de o modificare a hemostazei care provoaca o stare de hipercoagulare (deficit in antitrombina III, in proteine C si S). Sarcina, perioada care urmeaza unei interventii chirurgicale, luarea de contraceptive orale, precum si tabagismul sunt factori favorizanti.

Tromboza, tratament

Diferite medicamente sunt utilizate in tratamentul preventiv sau curativ al trombozei; antiagregantele plachetare, ca acidul acetilsalicilic si ticlopidina, anticoagulantele ca heparina si antagonistii de vitamina K, tromboliticele. O trombectomie (ablatia trombusului) este practicata in caz de urgenta.

Nota pentru articolul «Tromboza»:5.00/ 5 (2 voturi)