Revista care te menține sănătos

Știri

Triclosanul, ucigasul ascuns in cosmetice si guma de mestecat

17 septembrie 2012
Share

Prezent in multe produse de ingrijire personala, precum sapunul lichid, pasta de dinti sau deodorantele, triclosanul ar putea face mai mult rau decat bine, daca ar fi sa ne luam dupa concluziile unui nou studiu. Acesta ataca sistemul endocrin si modifica functia musculara, mai ales muschiul inimii.

Isaac Pessah, un toxicolog de la Universitatea din California-Davis, a injectat, impreuna cu colegii sai, doze de triclosan unor animale de laborator. „Am fost surprins de gradul de alterare a activitatii musculare intr-o varietate de organe, atat in muschiul cardiac, cat si in alti muschi”, a declarat acesta. Allte studii pe animale, efectuate in ultimii ani, au adus in discutie si efectele negative ale substantei asupra functiei tiroidiene, riscul crescut de alergii si de dezvoltarea rezistentei la anumite antibiotice.

Rezultatele studiului recent, publicate de Academia Americana, au provocat deja reactii diverse din partea industriei. De exemplu, compania americana Johnson & Johnson a anuntat „disparitia completa” a triclosan si a altor „substante ingrijoratoare” din produsele pe care le comercializeaza. Insa decizia se va aplica treptat, mai intai pentru produsele pentru copii (pana in 2013), apoi la cele pentru adulti (2015).

În schimb, Colgate-Palmolive a facut acest demers din anul 2011, prin eliminarea tuturor produselor antibacteriene, cu exceptia unuia care combate gingivita, mai scriu francezii. De restul insa trebuie sa ne ferim singuri!

Triclosanul este o substanta antifungica si antibacteriana, utilizata la scara larga in industria cosmetica.

Cristina Ionescu

Sursa: Le Point

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.