Revista care te menține sănătos

ORL

Tratati sinuzita cu seriozitate! 2

2 iulie 2018
Share

Durere de cap, nas infundat, senzatie de cap greu, oboseala, stari febrile… Acestea sunt doar cateva dintre simptomele care prevestesc aparitia suparatoarei sinuzite. Ce declanseaza sinuzita si cum poate fi tratata, aflati in cele ce urmeaza.

Sinuzita reprezinta infectarea mucoasei care captuseste interiorul foselor nazale si sinusurile. Partile cele mai afectate de aceasta boala sunt sinusurile, cavitati situate in jurul narilor, ce au rolul de a incalzi aerul si de a mentine echilibrul capului. Datorita faptului ca acestea comunica cu fosele nazale, ele se aerisesc odata cu respiratia si elimina secretiile prin fosele nazale atunci cand acestea nu sunt afectate de boala.

Sinuzita poate fi acuta sau cronica

Sinuzita poate fi:

  • Acuta – de obicei cauzata de o inflamatie virala, dureaza in jur de patru saptamani daca nu este tratata adecvat);
  • Cronica – declansata de infectii bacteriene sau fungice. Aceasta poate cauza modificari permanente ale mucoasei care captuseste sinusurile si poate duce la complicatii, cum ar fi bronsite, traheite, dar si infectii oculare sau chiar meningite.

De cele mai multe ori, sinuzita este precedata de o raceala sau de o alergie produsa de substantele poluante din mediu, de aerul rece, umiditate, alcool sau parfum. Semnele se prezinta ca o inrautatire a simptomelor racelii dupa o perioada de 5-7 zile.

Cauzele sinuzitei

Cauzele aparitiei sinuzitei sunt numeroase si foarte diverse. Printre cele mai frecvente se numara factorii de natura infectioasa (virusuri, microbi) sau deviatia de sept, rinitele, polipii, iar in cazul copiilor, reactiile alergice.

Simptomele sinuzitei

Simptomele specifice acestei boli se manifesta la inceput ca o simpla raceala insa, netratate, pot duce la complicatii serioase:

  • Infundarea nasului;
  • Secretii purulente si urat mirositoare;
  • Durere de cap in jurul fruntii si deasupra sprancenelor;
  • Senzatie de cap greu;
  • Oboseala;
  • Dureri in spatele ochilor;
  • Mici stari febrile;
  • Dureri de dinti;
  • Diminuarea sensibilitatii gustative.

Aceasta afectiune a sinusurilor are doua variante de manifestare in ceea ce priveste cauzele aparitiei ei. Dintre afectiunile ORL, sinuzita reprezinta aproximativ 25% si procentul se afla in continua crestere.

Tipuri de sinuzita

In functie de simptome si localizare, putem distinge doua tipuri de sinuzita:

  • Sinuzita maxilara, unilaterala sau bilaterala, se manifesta printr-o durere localizata la nivelul maxilarului, cu trimitere spre dintii superiori sau spre ochi. Acest tip de sinuzita este insotit de secretii nazale abundente si purulente, dar si de o stare febrila persistenta. Durerea resimtita in cazul acesteia se accentueaza la aplecarea capului.
  • Sinuzita frontala, unilaterala sau bilaterala, este caracterizata prin durere si sensibilitate la nivelul fruntii, secretii nazale purulente, miros neplacut si febra. In cazul aparitiei unei dureri la palparea arcadei superioare de la nivelul radacinii nasului, sinuzita frontala poate fi iminenta.

 

Tratament medicamentos pentru sinuzita

La baza tratamentului pentru sinuzita stau adesea antibioticele, care pot fi administrate numai la recomandarea medicului. Pe langa aceste medicamente se mai pot adauga si antiinflamatoare sau dezinfectante nazofaringiene. Daca tratamentul este urmat conform indicatiilor, sinuzita poate fi vindecata in aproximativ doua saptamani in cazul sinuzitei acute si in trei saptamani in cazul celei cronice.

Metode alternative de tratament pentru sinuzita

Ca metoda alternativa, exista chirurgia endoscopica, prin care poate fi salvata structura normala a sinusurilor, insa doar daca pacientii se prezinta la timp la medic. In caz contrar, se poate ajunge la interventia chirurgicala clasica, ce are o perioada de recuperare in jur de aproximativ doua saptamani.

Metodele alternative de tratare a sinuzitei dau rezultate numai in cazul in care sunt folosite impreuna cu tratamentul medicamentos recomandat de medic.

  • S-a dovedit ca tinctura de propolis poate avea efecte uimitoare daca se toarna zilnic cateva picaturi in fiecare nara.
  • Bitterul suedez poate fi folosit sub forma de comprese care se aplica pe frunte in fiecare seara, timp de 15 minute. Sucul de varza alba proaspata turnat in nas in fiecare seara poate da rezultate satisfacatoare. Ca metoda populara straveche este cunoscuta inhalatia cu usturoi si otet, care se prepara din usturoi ras, o lingurita de otet de mere si apa clocotita. Procedura se poate face de doua ori pe zi, dimineata, pentru ca sinusurile sa fie eliberate intreaga zi. Zeama de lamaie reprezinta un antiinflamator si un dezinfectant recunoscut. Prin turnarea unei picaturi in fiecare nara, ea poate ajuta la eliberarea sinusurilor. Inhalatiile se pot prepara cu ajutorul esentelor extrase din catina, brad, menta sau sunatoare.

Evitati frigul, curentul si fumul de tigara, deoarece inrautatesc simptomele afectiunii si pot cauza complicatii.

 

Andreea Clucerescu
Consultant: Dr. Simion Constantina
Medic primar medicina de familie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.