Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Tratamentul gingivitei: simplu si eficient

6 martie 2013
Share

Gingivita este poate una dintre cele mai frecvente leziuni localizate la nivel parodontal, reprezentand inflamatia gingiei. Determina o modificare a culorii, formei, texturii si conturului acestui tesut. Transformarile pot aparea partial sau pe toata circumferinta dintilor.

Gingivita are o simptomatologie nespecifica si se manifesta cu semne clasice de inflamatie, prin gingie tumefiata, rosiatica, aspect lucios, cu nuante violacee in functie de gradul de severitate, consistenta moale, sensibila, cu sangerari, si dureroasa la atingere. Prezinta ulceratii si respiratie urat mirositoare. Initial, gingia isi modifica usor culoarea si apar sangerari din interiorul santului gingival. Evolutia gingivitei va fi spre hipertrofia tesutului gingival, insotita de modificarea puternica a culorii spre rosu-violaceu si sangerari la periajul usor sau in timpul masticatiei.

 

Igiena dentara incorecta, principala cauza a gingivitei

In general, este implicata gingia marginala, si apare ca urmare a acumularii de placa microbiana si tartru dentar in momentul in care igiena orala este inadecvata. Daca placa bacteriana ramane la nivel gingival, inevitabil va determina un raspuns inflamator cauzat de toxinele bacteriene. Depunerile de tartru accelereaza si intretin gingivita. La inceput, gingivita se localizeaza la nivelul gingiei interdentare, ulterior afectand intreaga gingie. Astfel, genereaza forma cronica a acestei afectiuni, iar, in timp, atat tesutul osos, cat si gingia se retrag de pe radacina dintelui. In final, dintele se poate pierde complet prin mobilitate totala.

Alte cauze care pot duce la aparitia gingivitei sunt: zgarierea sau ranirea accidentala a gingiei cu alimente dure; dantura aliniata incorect; obturatii (plombe) realizate inadecvat; lucrari dentare si proteze incorect executate sau adaptate; fumatul; carenta vitaminei C etc.

 

Cum scapam de gingivita?

Diagnosticul il puteti stabili chiar dumneavoastra in cazul in care regasiti una dintre explicatiile descrise. Pentru a avea un diagnostic de certitudine, este indicat sa va adresati medicului stomatolog. In cabinetul stomatologic, tratamentul consta in:

  • Indepartarea agentului cauzator prin detartraj supragingival si subgingival;
  • Periajul profesional;
  • Inlaturarea factorilor ce produc leziuni gingivale sau de natura iritanta, dupa caz.

Igiena orala regulata, ce include un periaj corect si clatirea cu apa de gura, inlatura aparitia gingivitei. Utilizarea zilnica a atei dentare va reduce placa bacteriana. Periutele de dinti electrice sunt mult mai utile decat cele manuale. Formele de gingivita ulcerativa implica administrarea unor antibiotice si xilocainei topice in vederea ameliorarii durerii.

 

Sfaturi pentru prevenirea gingivitei

  • Consumati legume si fructe, asigurand organismului necesarul de vitamina C.
  • Folositi paste de dinti ce contin extracte din plante.
  • Spalati-va pe dinti cel putin de doua ori pe zi.
  • Renuntati la fumat.
  • Mergeti la dentist de doua ori pe an (la fiecare 6 luni).

Gingivita nu reprezinta o amenintare directa a sanatatii, dar, netratata, poate contribui la aparitia unor boli si poate determina complicatii locale si sistemice. Fara tratament, forma ulcerativa duce la distructii tisulare si inregistreaza o rata crescuta de mortalitate. Cea mai comuna complicatie este boala periodontala, urmata de caderea dintilor.

 

 

Dr. Realini Lupsa

Medic stomatolog 

Nota pentru articolul «Tratamentul gingivitei: simplu si eficient»:4.22/ 5 (9 voturi)

2 comentarii pentru articolul “Tratamentul gingivitei: simplu si eficient”

  1. In ziua de azi e cam greu sa te tii de o alimentatie sanatoasa dar nu e imposibil, totul tine de vointa dar si de timp. De cele mai multe ori timpul, lipsa lui de fapt, ne face sa luam decizii pripite chiar si cand vine vorba de sanatatea nostra.
    Oricum, cu vointa se poate face orice si gingivita se poate trata foarte usor urmand sfaturile de mai sus.

  2. M**a spune:

    In perioada sarbatorilor s-a intamplat sa mi se inflameze un pic gingiile si problema era ca nu puteam sa merg la medicul dentist pentru era in vacanta. Prietena mea, care e terapeut mi-a recomandat sa folosesc ceva antibacterian si am folosit solutia Trachisan, pentru ca a fost tot ce am gasit in casa. Pana la urma nu am mai ajuns la stomatolog pentru ca mi-a trecut tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate