Revista care te menține sănătos

Endocrinologie

Tot ce trebuie sa stiti despre insulina pudra

17 martie 2015
Share

Insulina pudra este folosita pentru tratarea diabetului zaharat de tip 1 sau 2. Unele persoane cu diabet zaharat pot necesita insulina pudra intr-o forma de actiune indelungata sau in combinatie cu alte medicamente antidiabetice orale.

Insulina pudra are o actiune rapida si ajuta organismul sa utilizeze zaharul intr-un mod benefic. Acest mecanism scade nivelul glucozei din sange si, astfel, diabetul este tinut sub control.

Care sunt contraindicatiile insulinei pudra?

Nu folositi insulina pudra daca:

•           Sunteti alergici la unul dintre ingrediente

•           Aveti un episod de hipoglicemie (scaderea brusca a nivelului de zahar din sange)

•           Aveti afectiuni pulmonare necontrolate

•           Fumati sau ati renuntat la fumat in ultimele 6 luni

Unele afectiuni medicale pot interactiona cu insulina pudra. Discutati cu medicul daca:

•           Sunteti insarcinate, daca planuiti o sarcina sau daca alaptati

•           Luati orice fel de supliment alimentar sau medicamente

•           Aveti alergii alimentare sau la alte substante

•           Consumati alcool sau daca fumati

•           Aveti alte afectiuni medicale precum cele ale tiroidei, glandelor suprarenale, cetoacidoza diabetica, afectiuni ale ficatului sau rinichilor, afectiuni pulomonare sau dificultati in respiratie

•           Utilizati 3 sau mai multe injectii de insulina zilnic

•           Aveti hipertensiune arteriala

Cum se foloseste insulina pudra

Utilizati insulina pudra conform indicatiilor medicului. Cititi cu atentie prospectul.

•           Daca folositi insulina pudra in apropiere de mesele principale, asigurati-va ca o faceti cu 10 minute inainte sa incepeti sa mancati, daca nu aveti alte indicatii de la medic.

•           Asigurati-va ca aveti doza care va trebuie. Nu utilizati trei capsule de 1 mg in locul celor de 3 mg, de exemplu.

•           Nu deschideti capsula si nu inghititi continutul. Insulina pudra se foloseste pe cale inhalatorie (este inhalata in plamani). Folositi-o impreuna cu dispozitivul de inhalat special si nu folositi alte tipuri de dispozitive decat cel indicat.

•           Este foarte important sa urmati instructiunile cu exactitate. Nu omiteti nicio doza. Intrebati medicul in cazul in care ati omis o doza de insulina.

Ce efecte adverse poate avea insulina pudra

articol insulina secundaraCa orice alt medicament, insulina pudra poate avea efecte adverse. Efectele adverse minore includ: tuse, cresterea secretiei de mucus si a expectoratiei, rinoree sau nas infundat, dureri in gat.

In cazul in care apar efecte adverse mai severe, cautati ajutor medical imediat. Acestea includ: reactii alergice severe (iritatie, mancarime, dificultati la respirat, durere in piept, umflarea fetei, a buzelor sau a limbii, dureri musculare), tulburari de vedere, frisoane, confuzii, ameteala, lesin, tulburari de ritm cardiac, pierderea cunostintei, tremor, tulburari la concentrare, foame anormala, transpiratii anormale sau slabiciune musculara.

Daca aveti intrebari referitoare la efectele adverse sau la modul de utilizare ale insulinei pudra, intrebati medicul dumneavoastra. Nu ignorati niciun efect advers posibil. Insulina pudra este un medicament dedicat anumitor persoane si poate fi benefic pentru unele dintre acestea, insa poate fi daunator pentru restul. Nu impartiti insulina pudra cu altcineva fara avizul medicului. Daca simptomele nu se amelioreaza sau daca se agraveaza, consultati medicul.

Conditii de pastrare a insulinei pudra

Depozitati insulina pudra la 25 C. Nu o tineti la frigider sau la congelator. Feriti capsulele de lumina, umezeala sau caldura. Nu o depozitati in baie si nu o folositi dupa 3 luni de la deschidere. Dispozitivul inhalator este recomandat sa fie folosit maxim un an de la prima utilizare.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.