Revista care te menține sănătos

Wellness club

Top pericole pentru sanatate vara

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
4 iulie 2022
Share
  • Sezonul estival este o perioada excelenta pentru a petrece timp in aer liber, la munte sau la mare. Insa, anumite obiceiuri si activitati pot duce la diverse probleme de sanatate. In consecinta, este important sa va protejati si sa tineti departe orice pericol care v-ar putea strica voia buna si vacanta.

    Va sfatuim sa tineti cont de cateva sfaturi, intrucat pericolele pe timp de vara sunt mai frecvente, comparativ cu alte anotimpuri. Daca, insa, va luati masuri de precautie, va puteti bucura de soare si vacanta, fara a fi ingrijorati de consecinte. In cazul in care plecati in vacanta in strainatate, nu uitati sa va faceti asigurare medicala si sa va luati trusa cu medicamentele de baza, in caz de febra, intepaturi de insecte, dureri, dar si antibiotice cu spectru larg de actiune. Iata care sunt principalele pericole pentru sanatate pe timp de vara.

    Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System; gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

    Top pericole pentru sanatate vara
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slide_1

    Cancerul de piele


    Melanomul sau cancerul de piele este una dintre cele mai frecvente forme de cancer. Peste un milion de persoane sunt diagnosticate cu acest tip de cancer in fiecare an. Daca este depistat in stadiul incipient, cancerul de piele poate fi tratat cu usurinta. Factorii de risc pentru cancerul de piele includ:

    • Statul prelungit la soare fara a folosi creme fotoprotectoare si/sau arsurile solare

    • Pielea, parul si ochii deschisi la culoare

    • Prezenta unui membru al familiei care are sau a avut cancer de piele

    • Varsta peste 50 de ani


    Pentru a preveni melanomul, este important sa va testati periodic, sa discutati cu medicul dermatolog in legatura cu modificarea formei, culorii si dimensiunii alunitelor. De asemenea, trebuie sa folositi crema cu factor de protectie si sa evitati expunerea la soare in zilele si orele fierbinti.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slide_2

    Insolatia


    Este o problema medicala serioasa, ce poate pune in pericol viata. In caz de insolatie, temperatura intregului corp creste. Asemenea febrei, temperatura crescuta din insolatie poate duce la leziuni permanente. Unele semne de insolatie includ:

    • Confuzie

    • Respiratii scurte si rapide

    • Cresterea pulsului


    Daca observati aceste semne, trebuie sa sunati imediat la ambulanta. Insolatia este o urgenta medicala si trebuie luate masuri cat mai repede. Aceasta poate fi prevenita cu usurinta prin evitarea expunerii la soare timp indelungat, mai ales in intervalul 12:00-17:00, si protejarea capului cu palarii sau sepci. In plus, hidratati-va corespunzator – beti minimum doi-trei litri de apa pe zi.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slide_3

    Toxiinfectia alimentara


    In fiecare vara, riscul aparitiei toxiinfectiilor alimentare este din ce in ce mai mare, din cauza faptului ca alimentele sunt tinute, de cele mai multe ori, in conditii improprii, iar caldura favorizeaza aparitia si inmultirea bacteriilor. Toxiinfectia alimentara se poate manifesta atat in urma consumului alimentelor de la restaurante, cat si al celor aduse de acasa, de exemplu, la un picnic (timp in care alimentele au fost tinute in caldura pentru prea mult timp). Pentru a preveni toxiinfectia alimentara, este esential sa consumati alimente doar din surse sigure. Mai mult, daca obisnuiti sa mergeti la picnic, evitati alimentele care se pot deteriora usor, precum ouale, carnea si optati pentru fructe si legume proaspete sau alimente uscate.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slide_4

    Deteriorarea vederii


    Razele ultraviolete pot afecta ochii. Daca petreceti mult timp afara, protejati-va vederea cu ajutorul ochelarilor de soare cu factor de protectie UV. Daca ochelarii de soare nu au factor de protectie, ei au doar capacitatea de inchide la culoare obiectele din jur, insa pupilele se dilata, iar cantitatea de raze UV este si mai mare. Asigurati-va ca ochelarii de soare pe care ii purtati filtreaza 100% din lumina ultravioletelor si nu ezitati sa-i purtati in special atunci cand sunteti in preajma apei, ce are capacitatea de a reflecta si mai multa lumina.

    Inecul


    In fiecare vara exista numeroase accidente ce apar la piscina sau la mare, dintre care, in cele mai multe dintre cazuri, sunt implicati copii. Asigurati-va ca respectati normele de siguranta impuse la piscina si la mare, nu va aventurati si nu lasati copiii nesupravegheati in jurul apei.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slide_5

    Deshidratarea


    Deshidratarea poate aparea rapid din cauza temperaturilor ridicate. Asigurati-va ca aveti la indemana o sticla cu apa, ori de cate ori stati in caldura mult timp. Nu uitati, de asemenea, sa hidratati si copiii corespunzator, deoarece acestia pot sa nu ceara apa daca le este sete. Indicat este sa luati pauze de rehidratare, mai ales in timpul activitatilor fizice.

    Accidentele rutiere


    In timpul verii, calatoriile sunt mai frecvente, iar entuziasmul si graba pot duce la aparitia accidentelor rutiere, atat din cauza vitezei, cat si a consumului de alcool. Este indicat sa va planificati din timp calatoriile si sa va rezervati timpul necesar pentru a ajunge in siguranta la destinatie, pentru a va bucura de vacanta impreuna cu prietenii sau cu familia.

    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >

  • slide_6

    Contactele sexuale neprotejate


    Vara scoate la iveala anumite fantezii si noi interese in ceea ce priveste relatiile amoroase. Desi spontaneitatea caracteristica acestui sezon este bine-venita, riscurile de transmitere a bolilor pe cale sexuala, printre care si HIV, sunt reale. Inainte de a va aventura intr-o iubire de-o vara, este necesar sa stiti cum sa va protejati, iar cea mai buna cale de a face acest lucru este sa folositi prezervativul.

    Intepaturile de insecte


    Intepaturile de insecte pot fi enervante si pot determina aparitia mancarimilor. Mai mult, acestea pot reprezenta o problema medicala grava daca provoaca o boala infectioasa, precum boala Lyme. Pentru a le preveni, imbracati-va cu pantaloni lungi, bluze cu maneci si folositi spray-uri speciale care le tin la distanta.
    Vezi tot
    < Inapoi
    Urmatorul >
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.