Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Top 5 uleiuri esentiale si utilizarile lor

28 mai 2013
Share

Atunci cand sunt folosite in mod corespunzator, puterea uleiurilor esentiale consta in capacitatea acestora de a oferi proprietatile vindecatoare ale anumitor plante intr-o forma directa si foarte concentrata. Recunoscute de foarte mult timp pentru proprietatile lor terapeutice, egiptenii au fost primii care inmuiau diferite frunze si flori in ulei, dupa care utilizau un filtru, obtinand practic uleiuri de masaj etc.

Beneficiile acestor uleiuri esentiale sunt foarte multe, de la efectele antibacteriene pana la ameliorarea anumitor dureri sau utilizarea lor in anumite terapii.

 

Din punct de vedere stiintific, aceste uleiuri sunt benefice deoarece receptorii mirosului se conecteaza la sistemul limbic din creier – o zona responsabila de producerea emotiilor, excitatiei sexuale etc. Din perspectiva umana, miros foarte bine si ne fac sa ne simtim la fel de bine. Fie ca ne imbunatatesc starea de spirit sau sanatatea, o strategie castigatoare este aceea ca reduc stresul.

 

Iata care sunt cele mai bune uleiuri esentiale si ce calitati terapeutice au!

 

  • Levantica

Uleiul de levantica este unul dintre cele mai populare uleiuri esentiale, cunoscut drept „ulei universal”. Detine proprietati calmante, are o aroma usor dulce si parfumata, are proprietati relaxante si actioneaza atat la nivel fizic, cat si psihic. Poate fi utilizat ca analgezic in cazul muschilor si articulatiilor dureroase, ca antiseptic in cazul taieturilor minore, in cazul muscaturilor si intepaturilor de insecte. Are un efect revigorant, antimigrenos, este un excelent remediu antistres, benefic in problemele de respiratie etc.

 

  • Tamaia

Probabil ca nu ati auzit atat de des de uleiul esential de tamaie. Este un ulei mistic cu aplicatii cosmetice, medicinale, aromatice etc. Cea mai comuna utilizare a acestui ulei este detensionarea. Tamaia calmeaza mintea, incetineste si aprofundeaza respiratia si poate fi utilizata si in cazul meditatiei. Uleiul poate fi aplicat topic actionand prin intinerirea celulelor, reparand cicatricele si, cum spuneam, calmand anumite conditii respiratorii, precum astmul, tusea, bronsita etc. Tamaia originala este obtinuta din arborele de Boswellia carteri, iar atunci cand scoarta acestui arbust este taiata, copacul secreta practic o rasina. Este indicat din punct de vedere cosmetic in cazul tenului matur, in cazul acneei si al tenului tern.

 

  • Trandafirul

Un alt ulei esential si extrem de versatil este uleiul de trandafiri a carui obtinere este una foarte costisitoare si laborioasa, fiind nevoie de foarte multe petale. Uleiul esential de trandafiri lupta impotriva anxietatii si depresiei, are efect antiinflamator, antiseptic, antispasmodic, astringent, bactericid, cicatrizant, alunga simptomele menopauzei. In plus, mirosul uleiului esential de trandafiri poate servi ca laxativ, deoarece influenteaza muschii intestinali si anali ce ajuta la curatarea intestinelor.

 

 

  • Musetelul

Uleiul esential de musetel este un bun antiinflamator, antiseptic si calmant, si poate fi utilizat cu succes in cazul mancarimilor pielii, alergiilor cutanate. Poate fi folosit si in cazuri de anxietate, paranoia etc. Este indicat in cazuri de insomnie, dureri de cap, migrene, acnee, psoriazis, usor cicatrizant si calmant al sistemului nervos central. Se pot turna cateva picaturi in apa din cada pentru a calma si detensiona.

 

  • Vanilia

Daca mirosul de vanilie va face sa va simtiti ca acasa, este pentru ca acest miros este cel mai apropiat de cel al laptelui matern. Proprietatile terapeutice ale uleiului esential sunt antioxidante, afrodiziace, anticancerigene, antidepresive, sedative, tranchilizante si relaxante. Protejeaza impotriva infectiilor si se pare ca reduce chiar pofta de dulciuri. Are un miros dulce, profund, persistent, balsamic etc.

Pentru ca sunt foarte puternice in forma lor pura, ar trebui amestecate cu putin ulei de jojoba sau de migdale. Fie pot fi aplicate direct pe piele pentru masaj, fie pe o batista sau pe perna. Pentru relaxare, aromoterapia este mai mult decat benefica. Aveti grija, pentru ca unele dintre aceste uleiuri pot interactiona cu anumite medicamente sau cu expunerea la soare.

 

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.naturalnews.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.