Revista care te menține sănătos

Endocrinologie

Top 3 factori de risc pentru diabetul zaharat

12 decembrie 2011
Share

Diabetul zaharat este o afectiune extrem de raspandita in randul populatiei care, din pacate, poate trece neobservata o lunga perioada de timp. Acest lucru face ca diabetul zaharat sa fie, de cele mai multe ori, diagnosticat in stadii avansate cand deja s-au instalat una sau mai multe complicatii.

Alaturi de afectiunile cardiovasculare, cu care de altfel se asociaza frecvent diabetul zaharat, este una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate la nivel mondial.

 

Diabetul zaharat, cauza a stilului de viata dezechilibrat

Cu totii facem greseli mai mari sau mai mici cand vine vorba de alimentatie, cu atat mai mult cu cat suntem tentati de oferta bogata si atractiva a produselor existente in magazine care, adesea, nu respecta normele de sanatate. Astfel, alegerea produselor alimentare tip fast-food, saritul peste mese, fumatul si sedentarismul sunt doar cativa dintre factorii care pot contribui la aparitia diabetului zaharat.

 

1. Diabetul zaharat, o boala de familie?

Istoricul familial de diabet zaharat reprezinta un semnal de alarma pentru generatiile urmatoare. Persoanele care au una sau mai multe rude de gradul I si II diagnosticate cu diabet prezinta un risc mai mare de a dezvolta aceasta afectiune. Chiar daca este o boala destul de grava, poate fi diagnosticata usor printr-o simpla analiza de sange. Cu alte cuvinte, daca va regasiti in situatia celor care prezinta diabet in familie, nu ezitati sa mergeti anual la medic pentru efectuarea analizelor uzuale care trebuie sa includa neaparat masurarea glicemiei.

 

2. Obezitatea predispune la diabet zaharat

Nu este un secret ca obezitatea reprezinta o problema de sanatate extrem de importanta, cu repercusiuni asupra intregului organism. Kilogramele in plus sunt fara doar si poate un factor de risc major in aparitia bolilor de inima. Indicele de masa corporala (IMC) se calculeaza impartind greutatea la patratul inaltimii. IMC sub 25 kg/m² este considerat normal. Peste aceasta valoare, discutam de supraponderalitate (intervalul 25-29,9 kg/m²).

O valoare peste 30 kg/m² indica obezitate, iar daca se depaseste valoarea de 40 kg/m², se pune problema de obezitate morbida cu posibilitatea aparitiei a numeroase complicatii ce pot pune viata in pericol.

Studii recente  au dovedit ca persoanele cu un indice de masa corporala crescut au un mare risc de a dezvolta in timp diabet zaharat tip II (aproximativ 80% dintre diabeticii tip II sunt supraponderali).

 

Localizarea tesutului gras in organism influenteaza aparitia diabetului

Diabetul zaharat tip II este o afectiune caracterizata prin rezistenta la insulina (hormon secretat de pancreas), organismul nefiind capabil sa foloseasca insulina produsa pentru a scadea nivelul de zahar din sange. Existenta unui tesut gras in exces ingreuneaza activitatea pancreasului si, implicit, a insulinei, fiind astfel dificila reglarea nivelului de glucoza din sange. Ceea ce duce la aparitia hiperglicemiei. Persoanele care au tesut gras la nivel abdominal au un risc mai mare de a face diabet decat cele care prezinta grasime la nivelul coapselor.

 

3. Hipercolesterolemia si hipertensiunea duc la diabet

Valorile crescute ale colesterolului sangvin, tensiunea arteriala peste 140/80 mmHg si diabetul zaharat sunt afectiuni ce se conditioneaza reciproc. Persoanele care prezinta pe termen lung tensiune arteriala ridicata si valori peste 200 mg/dl ale colesterolului sunt mai predispuse la aparitia diabetului decat restul populatiei. Mai grav este faptul ca aceste trei afectiuni sporesc sansa de aparitie a bolilor cardiovasculare, precum infarctul miocardic acut si accidentul vascular cerebral, boli cu potential ridicat de morbiditate si mortalitate.

 

 

Ioana Maria Lambrescu,

Medic rezident endocrinologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.