Revista care te menține sănătos

Știri

Timpul trece! în defavoarea persoanelor cu tuberculoză

Elena Coroianu; surse: who.int, Crucea Roşie Română
24 martie 2021
Share
tuberculoză, Ziua Mondială de combatere a Tuberculozei, TBC,

În fiecare an, la 24 martie, este marcată Ziua Mondială de combatere a Tuberculozei. Data a fost aleasă pentru a onora memoria bacteriologului german Robert Koch, care la 24 martie 1882, anunţa comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC (bacilul Koch).

Chiar dacă poate fi prevenită şi este tratabilă, tuberculoza are statistici sumbre:

  • la fiecare 2 minute, un copil moare de tuberculoză!
  • zilnic, aproape 4000 de persoane își pierd viața din cauza TBC
  • zilnic 28.000 de persoane se îmbolnăvesc de tuberculoză

Din fericire, datorită eforturilor globale de combatere a tuberculozei, 63 de milioane de vieţi au fost salvate începând cu anul 2000.

Tuberculoza pulmonară – cum poate fi prevenită

Timpul trece!, îmbolnăvirile „cresc”

Ziua Mondială de combatere a Tuberculozei are în 2021 sloganul „Timpul trece!”. Mesajul este un semnal de alarmă; o aducere aminte că liderii globali trebuie să acţioneze conform angajamentelor luate pentru a pune capăt tuberculozei; pentru a asigura accesul echitabil la prevenire și îngrijire.

Eforturile pentru a pune capăt tuberculozei au fost influenţate în mod critic de pandemia de COVID-19. În timpul pandemiei au fost puse mai puține diagnostice de tuberculoză. Iar mai puţine diagnostice nu înseamnă şi mai puţine cazuri reale de tuberculoză; înseamnă oameni bolnavi care nu primesc tratamentul de care au nevoie pentru a se vindeca.

Tuberculoza: o putem confunda cu o simplă răceală?

Tuberculoza, măsuri de combatere

Potrivit OMS, aspectele pe care liderii globali s-au angajat să le respecte sunt:

  • diagnosticarea și tratarea a 40 de milioane de persoane cu TBC până în 2022; inclusiv a 3,5 milioane de copii și 1,5 milioane de persoane cu TBC/tuberculoză rezistentă la medicamente.
  • atingerea pragului de 30 de milioane de persoane cu tratament preventiv TBC până în 2022, astfel încât persoanele cele mai expuse riscului să primească tratament preventiv TBC; dintre acestea 24 de milioane de persoane de contact din gospodăriile cu pacienți cu TBC – inclusiv 4 milioane sunt copii sub 5 ani – și 6 milioane de persoane care trăiesc cu HIV.
  • finanțare suficientă și durabilă pentru eradicarea tuberculozei; a fost agreată suma de 13 miliarde de dolari pe an;
  • alocarea fondurilor stabilite (2 miliarde USD pe an) pentru cercetare în domeniul tuberculozei; scopul, metode mai eficiente de diagnosticare şi tratament.
Nota pentru articolul «Timpul trece! în defavoarea persoanelor cu tuberculoză»:5.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate