Revista care te menține sănătos

Știri

Testari gratuite in toata tara pentru depistarea hepatitei C

28 iulie 2011
Share

In perioada 1-6 august va fi demarata in peste 25 de orase din tara o campanie de testare gratuita in vederea depistarii infectiei cu hepatita C.

Campania se adreseaza intregii populatii, indiferent de varsta sau afectiuni, dar care prezinta risc crescut de infectare cu virusul hepatitei C. Testele vor fi realizate in laboratoarele Bioclinica, prin prelucrarea sangelui venos si vor arata daca, pe parcursul vietii, persoana a intrat in contact cu virusul hepatitei C si a dezvoltat anticorpi pentru aceasta boala.

Sensibilitatea testelor este de 100%, iar pacientii vor primi rezultatele in 48 de ore de la testare, in cadrul clinicii unde s-a facut recoltarea. Daca rezultatul va fi pozitiv, pacientii vor primi consiliere gratuita din partea unor medici specialisti.

„In momentul de fata, hepatita C este o problema majora de sanatate publica, ce a atins proportii epidemice la nivel mondial. In Romania, se inregistreaza o rata de prevalenta medie de 3,23%. O caracteristica majora a hepatitei acute C este tendinta de a se transforma in boala hepatica cronica, aproximativ 80% dintre bolnavi dezvoltand infectia cronica, in continuare boala putand evolua spre ciroza hepatica, insuficienta hepatica si cancer hepatic”, a declarat Prof.  Dr. Adrian Streinu Cercel, Ministru Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii si Directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals” din Bucuresti.

Acesta a adaugat ca „recent, au fost aprobate de catre Food and Drug Association (FDA) din Statele Unite doua molecule dintr-o clasa terapeutica noua. Aceste noi molecule adaugate terapiei standard actuale au triplat sansele de vindecare ale pacientilor cu esec terapeutic anterior”.

Conform studiilor, in perioada 2010-2030, in Romania, se va putea observa o crestere a deceselor provocate de virusul hepatitei C. Numarul celor infectati ar putea fi mai mare, singura modalitate de depistare fiind testarea in clinicile de specialitate. Cele mai dese cazuri de infectare cu virusul hepatitei C au fost descoperite la adultii intre 40 si 60 de ani.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.