Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Tensiunea oscilantă – mit sau realitate?

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
14 decembrie 2021
Share
tensiunea arterială, tensiunea oscilantă,

Tensiunea arterială reprezintă presiunea exercitată de sânge asupra peretelui vaselor în timpul contracţiei şi relaxării ritmice a inimii. Cele două componente ale presiunii sangvine sunt cea sistolică (când inima se contractă) şi cea diastolică (când inimă se relaxează în intervalul de timp dintre două contracţii). Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt considerate a fi între 90/60 mm Hg şi 120/80 mm Hg.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

În cazul în care tensiunea arterială este mai mare sau egală ca 140/90 mm Hg, se pune diagnosticul de hipertensiune arterială. Se estimează că peste 45% din populaţia României suferă de această boală, şi, întrucât aceasta nu dă simptome specifice (cu exceptia „salturilor hipertensive”), multe persoane nu sunt diagnosticate. Netratată, hipertensiunea arterială poate duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă, insuficienţă renală sau arteriopatie obliterantă.

Este normal ca tensiunea arterială să varieze uşor pe parcursul zilei, însă în cazul oscilaţiilor mari, aceasta se numeşte „hipertensiune labilă”, sau „tensiune oscilantă”. Nu există însă o definiţie clară a acesteia, fluctuaţiile normale şi anormale nefiind încadrate între anumite limite.

Tensiunea arterială oscilantă: cauze şi tratament

tensiunea arterială, tensiunea oscilantă,

Tensiunea oscilantă, principalele cauze

Hipertensiunea labilă poate fi cauzată de mai mulţi factori.

  • Stresul (fizic sau psihic) poate să crească temporar valorile tensiunii arteriale, din cauza secreţiei suplimentare a anumitor hormoni.
  • Temperatura: tensiunea arterială scade atunci când este cald şi creşte la temperaturi ambiante scăzute.
  • Activitatea fizică (în special la persoanele neantrenate) poate să ducă la creşteri importante ale tensiunii arteriale.
  • Fumatul, consumul excesiv de cafea sau alcool, consumul de droguri precum cocaina sau metamfetamina, precum şi consumul de sare în exces sunt factori de risc pentru tensiunea oscilantă.
  • Perturbarea ritmului circadian (a ritmului normal somn-veghe, de exemplu în cazul persoanelor care lucrează noaptea) s-a dovedit a fi un alt factor de risc pentru creşterea valorilor tensiunii arteriale.
  • Hipertensiunea de „halat alb”, sau „de cabinet”, este o formă de hipertensiune labilă, în care unele persoane prezintă creşteri ale tensiunii arteriale la cabinetul medical, însă valori normale la domiciliu. Se crede că acest fenomen este rezultatul anxietăţii apărute în timpul vizitei la medic.

Tensiunea oscilantă, simptomele şi tratament

Cele mai frecvente simptome ale creşterii tensiunii sunt: durerea de cap, palpitaţiile, înroşirea feţei sau apariţia unor senzaţii de zgomot de tipul ţiuitului sau zumzetului în urechi (tinitus).

Fluctuaţiile tensiunii arteriale sunt adesea normale, iar activităţile de zi cu zi pot afecta valorile acesteia. Vă sfătuim să vă achizionaţi un tensiometru pentru a măsura acasă tensiunea, iar dacă vă confruntaţi cu diferenţe mari între valorile măsurate, vă sfătuim să ţineţi un jurnal şi să faceţi o programare la cardiolog.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să dorească să vă monitorizeze tensiunea arterială pe parcursul a 24 de ore pentru a vedea cât de mult şi de des fluctuează cu ajutorul dispozitivului medical numit Holter.

Întrucât nu există un ghid de tratament al tensiunii oscilante, recomandările medicilor includ măsuri de optimizare a stilului de viaţă (renunţarea la fumat, limitarea consumului de sare, evitarea situaţiilor stresante) sau anxiolitice (întrucât tensiunea oscilantă este în multe cazuri cauzată de anxietate).

Nota pentru articolul «Tensiunea oscilantă – mit sau realitate?»:5.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate