Revista care te menține sănătos

Afecțiuni cardiace

Sunteti depresiv? Poate afecta inima

11 martie 2015
Share

Pacientii cu boli cardiovasculare experimenteaza deseori stari de depresie, in special dupa un infarct miocardic, o interventie chirurgicala cardiovasculara, o spitalizare recenta sau dupa aflarea unui diagnostic de boala cardiovasculara.

Emotiile negative pot fi rezultatul scaderii capacitatii de efort sau a incertitudinii in ceea ce priveste viitorul si a capacitatii de indeplinire a sarcinilor de serviciu, a celor familiale sau sociale. Toate studiile au aratat ca stresul mental are un efect negativ asupra functionarii inimii. Stresul duce la cresterea tensiunii arteriale, la aparitia tulburarilor de ritm cardiac, afectarea vaselor de sange si scaderea imunitatii. Pacientii cu depresie prezinta o crestere a markerilor proinflamatori (ca proteina C reactiva), factori de risc pentru bolile cardio.

Cum si de ce afecteaza depresia inima

depresia-si-inima-2In prezent, depresia este considerata factor independent de risc cardiovascular, la fel ca fumatul sau colesterolul crescut.La pacientii cu boli cardiovasculare, depresia poate creste riscul de evenimente cardio grave, ca infarctul miocardic. De asemenea, dupa un infarct, persoanele care asociaza si depresie au un risc mai mare de deces in comparatie cu cele care nu sunt depresive.

Dupa o interventie chirurgicala cardiovasculara, de exemplu, un by-pass, depresia poate intensifica durerea, poate accentua starea de oboseala, ceea ce are ca rezultat deseori izolarea sociala a persoanei respective. Cei cu insuficienta cardiaca si depresie au, totodata, un risc crescut de internari repetate si un risc mare de deces. Calitatea vietii acestor pacienti este foarte redusa.

Este mai frecventa la femei

Pacientii cardiaci cu depresie se simt mai putin motivati sa isi administreze tratamentul medicamentos pentru boala cardiaca, ceea ce are ca rezultat agravarea bolii. Ca urmare a acestei asocieri, toate societatile stiintifice medicale de profil recomanda evaluarea bolnavilor cardiovasculari in vederea diagnosticarii depresiei si tratamentului acesteia. Femeile cu boli cardiovasculare sunt mai predispuse, comparativ cu barbatii, la a face depresie.

Fiti atenti la simptomele depresiei!

Din pacate, aproximativ jumatate dintre persoanele care sufera de depresie raman nediagnosticate si netratate, ceea ce are ca rezultat o rata crescuta de sinucideri in randul lor. De aceea, este foarte important ca familia si anturajul sa sesizeze aparitia unor simptome ca: refuzul de a iesi din casa, pierderea interesului pentru diverse activitati, consumul crescut de alcool, pierderea poftei de mancare, iritabilitate crescuta, sentimente negative. Cand depresia este severa si insotita de simptome precum izolarea sociala, gandurile negative, sentimentul de teama, tratamentul medicamentos al depresiei devine absolut necesar. In lipsa lui, depresia contribuie la un risc crescut de infarct miocardic si boala coronariana.

Metode de tratare a depresiei

Tulburarile depresive majore se trateaza cu antidepresive si psihoterapie. Medicamentele antidepresive mai noi sunt eficiente si sigure pentru pacientii cu boli cardiovasculare. Medicii recomanda insa si alte modalitati nemedicamentoase de lupta impotriva depresiei, cum ar fi: practicarea tehnicilor de relaxare si management al stresului, mersul pe jos in aer liber, un program regulat de exercitii fizice, intrarea intr-un program supravegheat de reabilitare cardiovasculara, practicarea activitatilor sociale preferate, conversatii cu familia si prietenii apropiati, un somn odihnitor (7-8 ore pe noapte), o dieta echilibrata, psihoterapie.

Dr. Camelia Diaconu

Sef lucrari UMF „Carol Davila”

Medic primar boli interne,

specialist cardiologie

Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.