Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Suntem in pericol daca ne tratam singuri?

24 octombrie 2011
Share

Exista un numar semnificativ de persoane care detesta pana si gandul de a astepta la cabinetul medicului, sa nu mai vorbim de aglomeratia sau inghiontelile suportate pentru stabilirea unui diagnostic.

Studii efectuate in diferite tari au demonstrat ca 9 din 10 indivizi sufera cel putin o data din cauza problemelor de sanatate intr-un interval de patru saptamani.

 

Ei reactioneaza in mod conservator la aceste probleme, lasand boala sa-si urmeze cursul, folosind remedii precum aplicatii termice (pungi cu gheata sau sticle cu apa calda) in jumatate dintre cazuri, ori apeland la automedicatie. Un sfert dintre indivizi solicita serviciile unui medic sau folosesc o reteta obtinuta anterior pentru aceeasi afectiune.

Autoingrijirea poate fi definita ca grija indivizilor pentru propria sanatate si stare de bine, extinsa spre membrii familiei si spre cei din jur. Automedicatia reprezinta tratarea problemelor comune de sanatate cu medicamente destinate special acestui scop, aprobate ca fiind sigure si eficiente, fara supravegherea unui medic.

Simptome persistente mai mult de 3 zile=consult medical
Exista anumite riscuri atunci cand se administreaza orice medicament. Fiecare persoana reactioneaza intr-o maniera specifica la tratament. Specialistii sunt formati sa recunoasca aceste diferente si sa recomande medicamentul potrivit fiecarui bolnav. Afectiuni comune precum racelile, tulburarile digestive, durerile de cap, stomac sau dinti necesita medicamente pentru care nu e obligatorie eliberarea unei retete. Pentru simptomele care persista insa mai mult de trei zile, o vizita la medic este absolut obligatorie, deoarece ele pot semnala o afectiune serioasa.

Actiunea medicamentelor variaza in functie de varsta

Exista totusi anumite situatii in care se poate stabili un diagnostic fara a merge la cabinet, iar medicamentele pot fi obtinute fara reteta. Persoanele peste 65 de ani care sufera de boli cronice precum artrita, diabet, hipertensiune arteriala sau boli de inima, apeleaza mai des la acest tip de medicamente decat tinerii. Pentru ca au frecvent mai multe boli concomitent, persoanele varstnice iau mai multe tipuri de medicamente. Din cauza schimbarilor ce apar odata cu varsta, felul in care organismul lor reactioneaza la medicamente este diferit de cel al tinerilor. De exemplu, pe masura ce inaintam in varsta, pierdem apa si tesut moale (muscular cel mai frecvent) si creste cantitatea de tesut gras. Aceasta situatie poate influenta durata de timp in care medicamentul ramane in organism.

Automedicatia se poate asocia cu riscuri grave
Unele dintre riscurile la care se supun peroanele care isi autoadministreaza medicatia sunt diagnosticarea gresita a unei boli, administrarea unei doze prea mari de medicament, o durata prea lunga de administrare sau interactiuni intre medicamente. E foarte important sa nu uitam ca un medicament suficient de puternic pentru a vindeca este suficient de puternic si pentru a cauza neplaceri daca nu este utilizat corespunzator.

Ce trebuie sa stim despre interactiunea medicamentelor

Iata cateva sugestii pentru a evita riscurile si pentru a obtine cele mai bune rezultate de la medicamentele administrate.

Reactii adverse

Anumite medicamente pot sa genereze reactii adverse. Frecvent, ele sunt de intensitate redusa: eruptie usoara, cefalee de intensitate medie, greata sau somnolenta. Alteori aceste simptome sunt severe: greata prelungita, hemoragie, slabiciune marcata, tulburari de auz sau de vedere. Aparitia acestor simptome reprezinta un semnal de alarma ca medicamentul administrat poate cauza probleme serioase de sanatate. Atunci cand o reactie apare in mod neasteptat sau este de intensitate severa, un doctor trebuie consultat de urgenta. Indivizii reactioneaza in mod diferit la acelasi medicament. O persoana poate prezenta efecte neplacute la administrarea lui, pe cand alta nu are nicio problema.

Interactiuni medicamentoase

Doua sau mai multe medicamente luate in acelasi timp pot interactiona si afecta modul in care unul sau celalalt actioneaza in organism. De exemplu, un antiacid poate face ca un anticoagulant sa se absoarba mai lent, in timp ce aspirina mareste usor efectul anticoagulantelor. Doua medicamente care au acelasi efect pot avea un impact mai mare decat cel asteptat atunci cand sunt administrate impreuna (fenomen numit potentare). Aceasta poate fi deosebit de utila. Potentarea poate fi si periculoasa, mai ales cand este vorba de medicamente cu efect depresor la nivelul sistemului nervos central. Medicamente obtinute fara reteta, precum antihistaminicele, utilizate frecvent in combaterea racelilor, pot sa creasca efectul sedativ al unor substante ca anestezice, barbiturice, tranchilizante sau unele antialgice.

Alimentele si interactiunea lor cu medicatia

Alimentele pot interactiona cu medicamentele, facandu-le sa actioneze mai rapid, mai incet sau chiar anulandu-le orice efect. De exemplu, calciul din produsele lactate interfereaza cu absorbtia tetraciclinei, un antibiotic folosit pe scara larga. Citricele sau fructele din citrice care contin acid ascorbic accelereaza absorbtia fierului din suplimentele de fier. Bauturile carbogazoase, bauturile din fructe si legume cu un continut ridicat de acid (precum struguri, mere, portocale sau rosii) determina dizolvarea unor medicamente la nivelul stomacului in loc de intestin, unde absorbtia s-ar fi realizat mai eficient.

Combinatie periculoasa cu tiramina

Cea mai periculoasa combinatie este cea dintre medicamentele folosite pentru tratarea depresiilor severe sau a tensiunii arteriale crescute si alimentele care contin substanta numita tiramina. Medicamentele amintite fac parte din categoria inhibitorilor de mono-amin-oxidază (MAO). Alimentele care contin tiramina sunt branza fermentata, vinul rosu, heringul afumat, iaurtul, smantana, ficatul de pui, fasolea pastai, smochinele, bananele, avocado, carnea marinata. Combinarea acestor alimente cu un inhibitor MAO poate creste tensiunea arteriala la valori periculoase.

Contraceptivele scad nivelul de acid folic
Contraceptivele orale scad nivelul sangvin de acid folic, un membru al familiei de vitamine B si vitamina B6, chiar daca aceasta scadere nu este suficient de mare pentru a cauza simptome vizibile. Femeile care iau asemenea medicamente ar trebui sa consume mai multe legume cu frunze verzi pentru a compensa pierderile. Folosirea cronica de antiacide care contin aluminiu genereaza scaderea fosfatului, cu aparitia unei senzatii de slabiciune, indispozitie si scaderea apetitului.

Medicamentele si alcoolul

Consumul cronic de alcool poate genera modificari de structura la nivelul ficatului, accelerand metabolizarea unor medicamente precum anticonvulsivante, anticoagulante si antidiabetice. Ele devin mai putin eficiente pentru ca nu raman suficient timp in organism ca sa actioneze corespunzator.
Abuzul prelungit de alcool poate distruge ficatul, care nu mai proceseaza sau nu mai metabolizeaza anumite medicamente. In aceasta situatie, medicamentele raman prea mult timp in organism. Situatia este periculoasa cand este vorba de o fenotiazina (medicament antipsihotic) ce poate accentua leziunile hepatice. Alcoolul este un deprimant al sistemului nervos central (SNC). Asociat cu un alt medicament deprimant al SNC poate afecta vigilenta, judecata, activitatea. Daca aceasta asociere include o supradoza de barbiturice, diazepam sau propoxifen, rezultatul poate fi fatal.

Medicamentele si fumatul
Femeile care iau medicamente anticonceptionale si fumeaza au un risc crescut de a dezvolta infarct miocardic, accident vascular cerebral si alte afectiuni ale sistemului circulator. Nicotina si alti constituenti ai tutunului accelereaza metabolismul teofilinei, utilizat in tratamentul astmului bronsic, si al pentazocinei, un antialgic, si intr-o masura mai mica a altor tranchilizante, analgezice si antidepresive. Cand persoanele in cauza renunta la fumat, dozele acestor medicamente trebuie ajustate.
Fumatul poate afecta si anumite teste diagnostice, precum numarul celul
elor albe si roşii din sange sau timpul de coagulare.

Ca avantaj al automedicatiei se poate aminti faptul ca persoana devine mai increzatoare pentru ca indeplineste un rol activ in mentinerea propriei stari de sanatate. Pentru a creste insa beneficiile si a diminua riscurile sunt necesare sisteme de monitorizare, o colaborare eficienta intre pacienti, medici si farmacisti, informarea si educarea populatiei in ceea ce priveste automedicatia.

Dr. Alin Popescu,
Specialist medicina sportiva,
0743.145.843

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.