Revista care te menține sănătos

Dicționar medical

Sulfamida

13 decembrie 2010
Share

Substanta medicamentoasa cu spectru larg de actiune. Exista trei categorii de sulfamide, ale caror indicatii difera.

Sulfamide antibacteriene – Este vorba de substante cu sulf care ajuta sa fie combatute infectiile. Sulfamidele antibacteriene impiedica sinteza acidului folic, substanta necesara metabolismului bacteriilor. Astfel, ele diminueaza proliferarea bacteriilor dar nu le omoara.
In realitate, rezistentele bacteriene au devenit frecvente si efectele nedorite (alergii severe, distrugerea celulelor sangvine ale maduvei osoase etc.) sunt potential grave, ceea ce explica renuntarea la sulfamide.

Sulfamide diuretice – Acestea sunt substante care stimuleaza secreatia de urina de catre rinichi, eliminind apa continuta in sange. Aceste sulfamide sunt folosite in mod curent in tratamentul de lunga durata al hipertensiunii arteriale.

Sulfamide hipoglicemiante – Acestea sunt substante care actioneaza, in principal, stimuland secretia de insulina de catre pancreas, ceea ce micsoreaza glicemia (concentratia de glucoza din sange). Indicatia lor este diabetul zaharat neinsulinodependent. Biguanidele constituie antidiabetice orale.

Efectele nedorite ale sulfamidelor – Se pot produce manifestari digestive (greturi si varsaturi), renale (colica nefritica, mai ales cu sulfamidele diuretice, nefrita alergica), cutanate (alergie), hematologice (anemie hemolitica in caz de deficit in glucozo-6-fosfatdehidrogenaza, micsorarea numarului de globule albe sau de plachete).

Nota pentru articolul «Sulfamida»:1.00/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate