Revista care te mentine sanatos

Stiri

Stresul ne poate transforma in pacienti depresiv-activi

20 februarie 2013
Share

Conform unor studii efectuate recent, depresia este o problema de sanatate mentala dezvoltata mai ales de persoanele active pe piata muncii, cei mai depresivi fiind europenii activi, cu o frecventa de 12% pentru barbati si 25% pentru femei. Tinand cont de faptul ca acesta poate fi un motiv pentru a absenta de la munca sau pentru a da un randament mai scazut, depresia este considerata o tulburare „costisitoare”.

Tristetea este cel mai frecvent simptom al depresiei, dar la persoanele active aceasta se asociaza frecvent cu anhedonie (lucrurile si activitatile placute de dinainte nu le mai fac placere), cu anxietate si simptome somatice adiacente acestora, cum ar fi ameteli, dureri de cap, palpitatii, senzatie de sufocare, greata, senzatie de nod in gat, varsaturi, tranzit intestinal accelerat, disconfort abdominal. Mai mult, se poate intampla sa fie afectata si viata sexuala, iar pacientul sa devina irascibil, cu un prag de toleranta la frustrare extrem de scazut si sa prezinte tulburari alimentare si de somn. Astfel, in aceste conditii depresia este o reactie a organismului la suprasolicitare si la stresul acumulat zi de zi.

Majoritatea nu accepta ca se confrunta cu o tulburare psihica (chiar daca este una tranzitorie, precum depresia). Gresit! Este important ca problema sa fie constientizata de la bun inceput, persoana in cauza sa se adreseze unui specialist (psiholog sau psihiatru) si sa primeasca tratamentul adecvat.

Cristina Ionescu

Nota pentru articolul «Stresul ne poate transforma in pacienti depresiv-activi»:1.00/ 5 (2 voturi)

1 comentariu pentru articolul “Stresul ne poate transforma in pacienti depresiv-activi”

  1. n**a**i**r**l**t**n**a spune:

    asa este, o problema neglijata se agraveaza si apoi e mai greu de rezolvata 


Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate