Revista care te menține sănătos

Psihologie

Strategii de lupta impotriva depresiei

2 mai 2018
Share

In zilele noastre, din cauza stilul de viata haotic, din lipsa timpului pentru familie, prieteni sau relaxare, tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu depresie. Din lipsa resurselor financiare sau a timpului, cele mai multe persoane tind sa nu urmeze tratamente de specialitate pentru depresie, accelerand progresia acesteia.

Insa, din fericire, pe langa tratamentul medicamentos si psihoterapie, exista mai multe strategii cu ajutorul carora puteti lupta impotriva depresiei.

Nu va invinovatiti

Invinovatirea reprezinta una dintre cele mai simple, ieftine si importante strategii de combatere a depresiei. Pe langa simptomele acesteia, sentimentul de vinovatie poate sta in calea vindecarii. Daca aveti depresie, este important sa acceptati faptul ca este o afectiune si trebuie vazuta si tratata ca oricare alta boala, fara a va invinovati.

Discutati despre problema pe care o aveti

Nu este usor sa va deschideti si sa vorbiti despre problema pe care o aveti, insa este mai bine sa faceti acest lucru cu persoanele apropiate sau cu un specialist decat sa o tineti in interior. Nu toata lumea va fi alaturi de o persoana cu depresie, iar unele ar putea chiar critica simptomele afectiunii. Din acest motiv, familia, prietenii si/sau un specialist va pot ajuta sa mergeti in directia corecta a tratamentului.

Faceti exercitii fizice in mod constant

Probabil ca atunci cand aveti depresie, exercitiile fizice sunt ultimul lucru pe care l-ati face, insa efectuarea lor va poate imbunatati starea generala si va poate aduce starea de bine inapoi. Aproximativ 30 de minute zilnic de plimbari sau alte sporturi care va fac placere pot ameliora semnificativ simptomele depresiei.

Amanati deciziile importante

Depresia poate afecta judecata si perceptia. Din acest motiv, este important sa amanati deciziile importante pentru mai tarziu la locul de munca sau in viata personala. Unul dintre simptomele majore ale depresiei este reprezentat de viziunea negativa asupra lucrurilor din jur. Aceasta viziune negativa altereaza judecata ce are legatura cu aproape orice lucru si puteti fi sau nu constient ca o aveti.

Daca, insa, este absolut necesar sa luati o decizie, nu fiti impulsiv. Inainte de a hotari, ganditi-va de mai multe ori si consultati-va cu persoanele in care aveti incredere (familie, prieteni, psiholog).

Nu neglijati sanatatea

Atunci cand sunteti depresiv, tindeti sa neglijati sanatatea, insa acest lucru nu face decat sa agraveze simptomele depresiei. Legatura stransa intre depresie si bolile cardiovasculare sau diabet reprezinta un cerc vicios. Depresia poate agrava simptomele acestor afectiuni cronice, iar prezenta acestora poate determina aparitia depresiei. Din acest motiv, este important sa nu neglijati nici depresia, nici celelalte afectiuni pe care le aveti.

Mentineti rutina zilnica si adoptati o dieta echilibratadepresie 2

O rutina zilnica este importanta in lupta contra depresiei. Indiferent de activitatile pe care le alegeti, incercati sa le faceti la aceeasi ora, in fiecare zi. O rutina a activitatilor zilnice va ajuta sa scapati de tendinta de a va complace sa nu faceti nimic, specifica depresiei. Mai mult, o agraveaza.

Pe langa exercitii fizice si rutina zilnica, este important sa adoptati o dieta echilibrata, bogata in cereale integrale, fructe si legume proaspete si proteine. Unele alimente pot agrava simptomele depresiei (grasimile saturate, carbohidratii nesanatosi, dulciurile rafinate), in timp ce altele le pot ameliora (grasimile nesaturate, alimentele bogate in vitamina D si in acizi grasi Omega-3).

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.