Revista care te menține sănătos

Știri

Persoanele tinere si copiii, cei mai expusi virusului H1N1

2 martie 2010
Share

Subiect extrem de controversat inca, noua gripa ramane in atentia tuturor: autoritati, mass-media, public. In ultimul timp, discutiile au fost axate pe subiectul vaccinarii pentru virusul H1N1, atat in cazul adultilor, cat si a copiilor. Noua gripa nu iarta pe nimeni, dar are preferinte.Subiect extrem de controversat inca, noua gripa ramane in atentia tuturor: autoritati, mass-media, public. In ultimul timp, discutiile au fost axate pe subiectul vaccinarii pentru virusul H1N1, atat in cazul adultilor, cat si a copiilor. Noua gripa nu iarta pe nimeni, dar are preferinte.

Revista Farmacia Ta a stat de vorba cu profesorul Paul Stoicescu, medic primar pneumofiziolog Institutul National de Pneumologie „Prof. Dr. Marius Nasta”, care ne-a explicat ce este, de fapt, virusul H1N1 si care sunt cele mai expuse categorii de varsta la noua gripa.

Virusul H1N1, de ce atat de periculos?

„Virusul gripei porcine este tot un H1N1, asa cum a fost si cel din 1916-1918, dar nu mai este acelasi. Este un virus nou, deoarece si-a modificat genele, iar organismul nostru nu mai este protejat importiva lui, deci nu mai avem anticorpi care sa lupte impotriva lui. De aceea, el se si transmite atat de repede. Acesta este marele pericol, de aici declarandu-se pandemie”, a precizat dr. Paul Stoicescu. „Intr-un interval de 2-3 saptamani, de la 9 tari cate au raportat prima data ca au infectii cu acest virus, numarul lor a crescut la peste 70. Deci lucrurile au fost si sunt evidente”, a adaugat Stoicescu.

Care sunt cele mai expuse categorii de varsta?
„Riscul de imbolnavire este mai mare pentru persoanele tinere, nu pentru persoanele in varsta. In mod aparent si surprinzator, cei in varsta au 38 pana la 40% anticorpi impotriva acestui virus, foarte probabil datorita istoriei infectiilor cu virusuri, capatand astfel o oarecare rezistenta”, a spus dr. Stoicescu. „Cu toate acestea, rezistenta poate fi contrabalansata de riscul dat de bolilele asociate. Cei in varsta sunt de obicei cardiaci, au si alta patologie respiratorie sau de alta natura, care le scade rezistenta. Atunci apar situatii cand aceasta rezistenta la virus este contrabalasata de restul afectiunilor”, a subliniat Paul Stoicescu.
„Copiii reprezinta o alta categorie expusa imbolnavirii cu virusul H1N1, pentru ca ei nu au un grad mare de protectie”, a concluzionat dr. Stoicescu.

Text: Lavinia Androne

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.