Revista care te menține sănătos

Știri

Muzica poate ajuta pacientii care si-au pierdut capacitatea de a vorbi

23 februarie 2010
Share

Cateva persoane devenite mute in urma unui atac cerebral si-au recapatat vorbirea datorita muzicii, potrivit unei echipe de neurologi americani. Doctorul Gottfried Schlaug, profesor de neurologie la facultatea de medicina Harvard, a descoperit ca pacienti care si-au pierdut capacitatea de a vorbi dupa un atac cerebral in emisfera stanga a creierului, centrul vorbirii, pot sa pronunte clar cuvintele daca le canta.

Neurologul a prezentat un filmulet presei, cu ocazia conferintei anuale a American Association for Advancement of Science (AAAS), care il arata pe unul din pacientii sai, afectat de o leziune in emisfera stanga a creierului, ca urmare a unui accident cerebral, caruia ii cere sa repete cuvintele cantecului ‘Happy birthday’. Imagini ale creierului persoanelor afectate de leziuni pe emisfera stanga arata ‘modificari functionale si structurale’ pe emisfera dreapta dupa o terapie prin muzica, denumita ‘MusicIntonation Therapy’ sau MIT. Neurologul deruleaza in prezent un test clinic cu persoane care au suferit atacuri cerebrale pentru a face ca terapia MIT sa fie recunoscuta de corpul medical. In Statele Unite, aceasta ar putea ajuta circa 70.000 de persoane sa-si recapete vorbirea, potrivit doctorului Schlaug.

National Geographic

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.