Revista care te menține sănătos

Știri

Somn insuficient in sarcina? Iata unul dintre motive, conform medicilor

18 iulie 2017
Share
Somn insuficient in sarcina? Iata unul dintre motive, conform medicilor

Somnul neodihnitor, starile de somnolenta din timpul zilei sau o stare generala alterata sunt simptome comune femeilor insarcinate. In foarte multe cazuri, motivul pentru toate aceste probleme este cauzat de sindromul picioarelor nelinistite (SPN), conform sciencedaily.com.

Un studiu complex al oamenilor de stiinta de la Centrul pentru Tulburari de Somn din cadrul Universitatii din Michigan (SUA), releva faptul ca 36% dintre participante aveau sindromul picioarelor nelinistite, in trimestrul al treilea de sarcina, iar jumatate dintre acestea aveau forme moderat-severe.

Cercetarea a fost efectuata pe aproximativ 1.500 de gravide, cu varsta pana in 30 de ani. Fata de femeile fara sindromul picioarelor nelinistite, cele care sufera de aceasta afectiune au avut un risc de doua ori mai mare de a nu se odihni corespunzator noaptea si, ulterior, de a se plange de afectarea capacitatilor pe timpul zilei.

Foarte multe gravide sufera de simptome severe ale SPN

„Aceste tulburari de somn-trezire sunt considerate simptome comune in timpul sarcinii, deseori atribuite schimbarilor fiziologice aparute in timpul sarcinii. Datele noastre sugereaza ca SPN este un factor care contribuie suplimentar la aceste simptome. Am fost extrem de surprinsi de numarul mare de femei care sufereau de forme severe ale sindromului picioarelor nelinistite”, a subliniat dr. Galit Levi Dunietz, autorul principal al studiului.

Ca o concluzie a studiului, oamenii de stiinta sugereaza ca gasirea unor tratamente non-farmaceutice pentru SPN in sarcina ar putea sa faca viata gravidelor mai usoara. Principalele semne ale SPN sunt: o stare imperioasa de miscare a picioarelor si, in cazuri mai rare, a mainilor,  senzatii de neliniste, piscaturi, arsuri ori furnicaturi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.