Revista care te menține sănătos

Știri

Consecintele nefaste ale fumatului afecteaza grav ADN-ul uman

21 iunie 2017
Share
Consecintele nefaste ale fumatului afecteaza grav ADN-ul uman

Chiar daca este o activitate placuta si relaxanta, fumatul face ravagii in corp. Substantele nocive din tigari afecteaza ADN-ul si, in foarte multe cazuri, duc la forme grave de cancer. Oamenii de stiinta de la Universitatea de Medicina UNC, SUA, au descoperit o metoda care arata exact modul in care ADN-ul uman este alterat in urma fumatului.

Inovatia ii apartine dr. Aziz Sancar, laureat al premiul Nobel. Cercetarea a fost concentrata asupra agentului chimic cancerigen numit benzopyrene, iar rezultatul a permis oamenilor de stiinta crearea unei harti a ADN-ului, in care se vad clar daunele provocate de aceasta hidrocarbura extrem de periculoasa. Benzopyrene este responsabila pentru aproximativ 30% dintre decesele cauzate de cancer.

Rezultatele sunt extrem de importante, pentru ca reprezinta un nou pas in descoperirea modului in care cancerul de plamani apare in urma fumatului. In viitor, ar putea ajuta si la gasirea de noi tratamente.

Romania, date alarmante despre numarul de fumatori

Daca inca nu v-ati convins de efectele teribile ale fumatului, iata cateva date care va vor ingrijora. Un raport al ESPAD (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) anunta in urma cu cateva luni ca 50% dintre tinerii de 15-16 ani din tara noastra au fumat cel putin o data, 30% au fumat in ultima luna, iar 23% au fumat prima tigara la 13 ani sau chiar mai devreme!

Un studiu IRES, denumit „Fumatul in Romania”, anunta in 2016 ca 25% dintre romani sunt fumatori, cifre extrem de alarmante, sustin medicii. Tinand cont ca cel mai grav efect al fumatului este cancerul de plamani, este recomandat sa fiti atenti la semnele si simptomele acestei boli, cum ar fi: lipsa poftei de mancare, greutate in a respira, oboseala cronica, tuse persistenta, expectoratie cu sange etc. In cazul in care prezentati aceste simptome, nu amanati si mergeti la medic!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.