Revista care te menține sănătos

Știri

Nivelul crescut de tiroxina, risc de ateroscleroza

7 aprilie 2017
Share

Pentru prima data, cercetatorii au facut legatura intre nivelul crescut al unui hormon tiroidian si riscul de ateroscleroza la seniori, ateroscleroza fiind una dintre principalele cauze ale AVC-ului si infarctului. Ateroscleroza este caracterizata prin intarirea si ingustarea venelor, aspecte care pun in pericol circulatia sangvina, astfel incat sangele nu mai poate ajunge la organele vitale. Pot aparea dureri in piept, boala coronariana, boala cronica de rinichi etc. Potrivit unei statistici realizate in 2016 de catre Asociatia Americana a Inimii, bolile de inima si accidentele vasculare cerebrale au fost responsabile de cele mai multe decese la nivel mondial in anul 2013.

Ateroscleroza subclinica

Un nou studiu arata insa ca persoanele de varsta a II-a cu niveluri crescute ale hormonului tiroidian numit tiroxina (T4) prezinta un risc mai mare de ateroscleroza. Acest hormon este utilizat pentru a evalua functionarea tiroidei si a diagnostica eventualele afectiuni, precum hipotiroidismul si hipertiroidismul. Expertii din Olanda au analizat datele provenite de la 9.231 de persoane urmarite de-a lungul a 8 ani de zile, cu varsta medie de 64,7 ani. S-au luat in calcul factori precum varsta, sexul, nivelul colesterolului, trigliceridelor si tensiunii arteriale, consumul de alcool, fumatul. In urma analizei s-a constatat ca nivelul crescut al hormonului anterior amintit era legat de riscul de ateroscleroza subclinica, o etapa premergatoare aparitiei complicatiilor cardiovasculare severe.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.