Revista care te menține sănătos

Știri

Ne ajuta sau nu uleiul de peste?

31 martie 2017
Share

De multa vreme suntem sfatuiti sa consumam peste gras. Motivul: grasimile sanatoase din peste, in principal cele din familia Omega-3, care scad riscul de infarct miocardic si de alte boli ale inimii. Pentru ca in ultima vreme au existat mai multe polemici legate de existenta acestor beneficii, cercetatorii de la Clinica Mayo Proceedings au facut o trecere in revista a studiilor pe aceasta tema.

Mai exact, cercetatorii americani au analizat 34 de studii privind efectele acizilor eicosapentaenoic (EPA) si docosahexaenoic (DHA), ingredientele active din uleiul de peste, asupra inimii. Concluzia este ca, pentru persoanele care au consumat mai mult ulei de peste, riscul de a dezvolta boli de inima a scazut cu 18%. Dintre persoanele care participa la studiile clinice, cei cu risc mai mare pentru boli de inima au parut sa beneficieze cel mai mult de uleiul de peste. Astfel, la persoanele cu un nivel ridicat de trigliceride, riscul de boli coronariene a scazut cu 16%, iar la cele cu nivel ridicat de colesterol LDL („rau”) a scazut cu 14%.

Mancati cel putin doua portii de peste pe saptamana

Cercetatorii mai precizeaza ca aceste date ar putea fi usor influentate de faptul ca persoanele care iau acizi grasi Omega-3 ar putea avea si un stil de viata mai sanatos. Dar este valabila si reciproca. Daca vreti sa potentati efectul benefic al acestor acizi, includeti in stilul dumneavoastra de viata si un programul de exercitii fizice si o dieta sanatoasa. Daca doriti sa va luati portia de Omega-3 direct de la sursa, atunci ar fi bine sa stiti ca se recomanda consumul a cel putin doua portii de somon, ton sau alt peste gras pe saptamana.

Elena Coroianu

Sursa: health.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.