Revista care te menține sănătos

Știri

Bolile autoimune si dementa

2 martie 2017
Share

Exista mai multe tipuri de dementa, iar forma cel mai des intalnita este boala Alzheimer. Aceasta se caracterizeaza prin pierderea progresiva a memoriei, dar si a altor abilitati cognitive, iar in cele din urma duce la incapacitatea de a efectua activitatile zilnice. Se estimeaza ca 47,5 milioane de oameni sufera de Alzheimer la nivel mondial. Exista cativa factori care conduc la aparitia dementei, printre care varsta, consumul de alcool, diabetul, hipertensiunea.

Psoriazisul creste riscul de dementa cu 29%

Bolile autoimune apar atunci cand propriul sistem imunitar ataca celulele si tesuturile sanatoase. Iar pacientii cu boli autoimune au un risc mai mare de a face dementa. Cercetatorii de la Oxford au utilizat datele culese din spitalele din Marea Britanie, intre anii 1998 si 2012, si au investigat daca internarile cu una dintre cele 25 de boli autoimune au fost asociate cu aparitia dementei, in urmatoarea perioada. De-a lungul celor 14 ani, s-au inregistrat mai mult de 1,8 milioane de internari cu boli autoimune. Dupa analiza datelor, s-a constatat ca prezenta bolilor autoimune crestea riscul de dementa cu 20%. In particular, scleroza multipla crestea riscul cu 97%, boala Addison cu 48%, lupusul sistemic eritematos cu 46%, psoriazisul cu 29%.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.