Revista care te menține sănătos

Știri

Paradoxul selfie

27 februarie 2017
Share

Pentru multe persoane, a-si face un selfie a devenit aproape un reflex, un mod de viata.

V-ati intrebat vreodata ce se afla in spatele dorintei de a va poza? Multe persoane ar raspunde ca este o forma de exprimare sau poate chiar o modalitate de a creste stima de sine.

Oricare ar fi motivele din spatele unui selfie, in momentul in care incarcati acea imagine, ea nu mai apartine doar propriei judecati/interpretari, se supune parerii intregului mediu online. Cercetatorii Universitatii din München au urmarit 238 de persoane din Austria, Germania si Elvetia, pentru a afla cate persoane isi fac in mod frecvent astfel de autoportrete si ce parere au despre celelalte persoane care fac acelasi lucru.

Eu sunt ironic, tu narcisist

Concluzia: 77% dintre persoanele chestionate au admis ca le place sa-si faca fotografii de tipul selfie, in mod frecvent. Partea interesanta este ca 82% dintre subiectii chestionati au spus ca le-ar placea sa vada mai putine selfie-uri pe retelele sociale. Autorii studiului au numit acest lucru „paradoxul selfie”, adica ne place sa ne facem selfie-uri, dar nu ne place sa le vedem pe ale altora.

Explicatia: ne place sa credem despre propriile selfie-uri ca sunt „autoironice” si „autentice”, in timp ce ale celorlalti nu au aceste calitati. Cu alte cuvinte, aceasta discrepanta intre modul in care judecam propriile fotografii si pe cele care apartin altcuiva ne permite sa ne pozam fara sa avem impresia ca suntem narcisisti.

Elena Coroianu

Sursa: rd.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.