Revista care te menține sănătos

Știri

Sindromul „ultima cina”, scuza mancatului compulsiv

5 ianuarie 2017
Share

„De maine tin regim, asa ca acum pot manca tot ce nu voi mai avea voie la dieta”. Suna cunoscut? Este o „filozofie” des intalnita in randul persoanelor care vor sa tina dieta, dar pe care practica nu le prea ajuta. Specialistii au denumit acest comportament „sindromul ultima cina”.

Cele mai multe dintre persoanele care vor sa tina dieta sunt tentate ca, inainte de a se apuca de regim, sa dea iama in mancare, in special in dulciuri si fast-food. Specialistii cred ca sursa acestui tip de abuz alimentar este o atitudine nesanatoasa vizavi de alimente. Mai precis, impartirea lor in doua categorii: „bune” (de exemplu: varza, morcovi, chia etc.) si „rele” (de exemplu: gogosi, prajituri, chips-uri). Psihiatrii Universitatii Standford cred ca proiectarea unui viitor din care lipsesc mancarurile preferate ii determina pe oameni sa manance compulsiv.

Obsesia pentru bun si rau

Urmarea unei diete este o provocare ce implica atat consumul restrictiv de alimente, cat si autocontrolul si stima de sine. Mancatul compulsiv determina cresteri bruste ale nivelului zaharului din sange si trimite mesaje eronate creierului, care duc la pofte (de anumite alimente). Acest lucru creeaza un ciclu de privare si diete, nu un stil de viata durabil.

Specialistii sunt de parere ca impartirea alimentelor in „bune” si „rele” poate duce, in cazuri extreme, la tulburari de alimentatie cum ar fi ortorexia (obsesia pentru mancarea sanatoasa). Asa se si explica de ce la anumite persoane functioneaza dietele, iar la altele mancatul „intuitiv”, unde alimentele nu sunt nici „bune”, nici „rele”. Nutritionistii recomanda moderatia, iar pentru a o obtine este indicat sa cunoasteti valoarea nutritiva a alimentelor.

Elena Coroianu

Sursa: The Independent

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.