Revista care te menține sănătos

Știri

Cum functioneaza retelele neuronale

22 decembrie 2016
Share

Atunci cand dormim, creierul profita pentru a-si consolida memoria si a se regenera. Daca va intrebati cum functioneaza toata aceasta „masinarie”, ei bine, ea este optimizata astfel incat unele retele neuronale sa functioneze, iar altele sa se odihneasca. Aceasta alternanta inteligenta a starilor de somn si veghe a fost dezvaluita de catre cercetatorii de la Universitatea Stanford, Statele Unite. Studiul publicat in revista Science a identificat tot acest mecanism.

Neuronii se „odihnesc”

Expertii au explicat ca mici portiuni ale creierului se odihnesc, in timp ce altele se trezesc in mod independent. Atunci cand celulele creierului sunt active, ele reactioneaza mai bine la stimulii externi. Pentru a rationaliza energia creierului, celulele functioneaza pe modurile „on” si „off”, altfel spus, „pornit” si „oprit”. Analizele realizate cu ajutorul maimutelor arata ca aceasta ipostaza sugereaza faptul ca neuronii ar putea „stinge” lumina pentru a economisi energie, asta deoarece modul „on” necesita mai multa energie pentru a functiona. In cadrul experimentului, maimutele trebuiau sa se concentreze pe indeplinirea unei sarcini. Astfel s-au observat zone neuronale mai active, care au raspuns la stimuli de mediu ce le-au permis maimutelor sa se concentreze mai bine.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.