Revista care te menține sănătos

Știri

Vaccinul impotriva parodontozei

9 decembrie 2016
Share

In curand, parodontoza ar putea fi tratata cu ajutorul unui vaccin, potrivit rezultatelor unui studiu publicat in NPJ Vaccines. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Melbourne, Australia, lucreaza de mai bine de 15 ani la formula vaccinului impotriva parodontozei. Studiile clinice pe pacientii cu parodontoza vor incepe in 2018, iar vaccinul vizeaza bacteria Porphyromonas gingivalis.

Ar putea imbunatati calitatea vietii

Parodontoza este o boala a gingiilor cauzata de bacterii care afecteaza tesuturile ce sustin dintii, provocand inflamatie. Netratata, poate duce, pe termen lung, la pierderea dintilor. De asemenea, parodontoza este legata de aparitia atacului vascular cerebral si a infarctului miocardic. Potrivit literaturii de specialitate, una din trei persoane sufera de parodontoza. Aceasta se trateaza cu ajutorul periajului profesional, alaturi de chirurgie si administrarea de antibiotice. In unele cazuri insa, bacteria Porphyromonas gingivalis reapare in placa dentara, provocand dezechilibru microbiologic, astfel incat parodontoza nu dispare. Cercetatorii au creat un vaccin care vizeaza enzimele produse de bacteria Porphyromonas gingivalis,pentru a declansa un raspuns la nivelul sistemului imunitar. Astfel, se vor produce anticorpi care vor neutraliza toxinele patogene distructive, reducandu-se in mod semnificativ distrugerea tesutului cauzata de agentul patogen. Vaccinul ar putea imbunatati calitatea vietii a milioane de persoane care se confrunta cu afectiunea.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

#tags   \   , , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.