Revista care te menține sănătos

Știri

Legatura dintre singuratate si Alzheimer

3 noiembrie 2016
Share

Potrivit unui sondaj realizat in Statele Unite, 32% dintre adultii cu varste intre 60 si 69 de ani si 25% dintre cei cu varste peste 70 de ani se simt si sunt singuri. In urma unui studiu realizat recent, se pare ca singuratatea accelereaza deteriorarea tesutului cerebral. Pentru acest studiu, o echipa de cercetatori a analizat in ce masura sentimentul de singuratate este asociat cu schimbari ce ar putea semnala instalarea bolii Alzheimer.

Seniorii singuri, predispusi la Alzheimer

Mai exact, au analizat daca singuratatea ar putea fi asociata cu nivelurile substantei proteice numite amiloid in creier. Substanta poate conduce la formarea aglomerarilor de placi, semn de Alzheimer. Cercetarea a inclus 70 de adulti, 43 de femei si 36 de barbati, cu varste in jur de 76 de ani, cu functii cognitive normale. Voluntarii au fost rugati sa completeze scara singuratatii, iar cu ajutorul RMN-ului s-a masurat nivelul de amiloid. Persoanele care au inregistrat niveluri ridicate ale acesteia aveau de 7,5 ori mai multe sentimente de singuratate. Asocierea era si mai puternica in cazul pacientilor purtatori ai genei APOEε4, corelata cu un risc crescut de Alzheimer. S-a tinut cont si de factori precum varsta, sex, depresie, statut socio-economic.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.