Revista care te menține sănătos

Știri

Procesul de imbatranire ar putea fi intarziat

11 octombrie 2016
Share

Odata cu inaintarea in varsta intervin tot felul de modificari, insa secretul tineretii se pare ca ar sta in mitocondrii. Cel putin asta sugereaza un studiu realizat de catre cercetatorii de la Universitatea din Nottingham, Anglia. Oamenii de stiinta au analizat proteinele prezente in mitocondriile celulelor creierului si muschilor.

Mitocondriile, „bateriile” celulelor

Mitocondriile sunt un fel de „baterii” ale celulelor, transformand oxigenul pe care-l respiram in „combustibil” pentru celulele. Proteinele sunt esentiale in tot acest proces, insa unele dintre acestea ar putea fi daunatoare. Prin compararea proteinelor la subiectii tineri si la cei mai in varsta, s-au observat diferente notabile. Persoanele mai in varsta prezentau o cantitate importanta a proteinei anhidraza carbonica, aceasta fiind activa si daunand organismului. Dar, oare, nu este vorba despre o incercare a organismului de a se apara impotriva degenerarii? Pentru a verifica ipoteza, expertii au testat-o pe o specie de viermi. Au observat ca un nivel crescut al acestei proteine reducea durata de viata a acestora. In cazul oamenilor, imbatranirea se traduce prin fragilitate, iar creierul sufera pierderi de memorie, proceseaza informatiile mai greu etc. Oamenii de stiinta continua studiile pentru a descoperi moleculele eficiente care ar putea reduce efectul proteinei.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.