Revista care te menține sănătos

Știri

Apneea in somn ar putea fi tratata

4 octombrie 2016
Share

Sindromul de apnee in somn reprezinta intreruperea respiratiei in timpul somnului si poate conduce la aparitia insomniilor, a bolilor de inima etc. Recent, Agentia Americana a Medicamentului a aprobat comercializarea unui device medical conceput pentru a trata apneea in somn. Creat de catre o companie americana, implantul functioneaza precum un stimulator cardiac. Calitatea vietii persoanelor care sufera de apnee in somn este amenintata, deoarece acestia nu se mai pot odihni bine.

Device-ul medical care ar putea trata apneea

Cauzele problemei sunt multiple, insa de cele mai multe ori este vorba de obstructionarea cailor respiratorii (nas, gura, laringe, faringe). Adesea, apneea in somn este cauzata de relaxarea excesiva a limbii si a muschilor gatului care blocheaza in somn respiratia persoanei in cauza, astfel incat aceasta din urma se trezeste. Oamenii de stiinta au venit cu ideea de a crea un device medical care stimuleaza electric nervul hipoglos (musculatura limbii) cu scopul de a elibera in avans spatiul necesar pentru ca aerul sa circule fara a fi obstructionat. Implantul este plasat sub clavicula si se activeaza inainte de culcare cu ajutorul unei telecomenzi. Acesta este conectat la doi electrozi: unul care se implanteaza sub piele la nivelul gatului, iar celalalt la nivelul toracelui. Atunci cand pacientul inspira, cel de-al doilea electrod trimite un semnal primului electrod, care se activeaza pentru a elibera caile aeriene.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.