Revista care te menține sănătos

Știri

Gravidele ar trebui sa se fereasca de produsele care contin Bisfenol A

18 august 2016
Share

Potrivit unei cercetari recente, baietii expusi inca din timpul sarcinii la produsul chimic Bisfenol A (BPA) prezinta un risc mai mare de a prezenta simtome de anxietate si depresie in jurul varstei de 10-12 ani.

BPA este un compus organic, folosit la fabricarea anumitor mase plastice si se gaseste in recipiente pentru alimente, sticle de apa din plastic, materiale de etansare dentara si hartie termica. Cercetatorii care au participat la acest studiu, realizat in cadrul Universitatii Columbia din Statele Unite ale Americii, au monitorizat 241 de femei gravide si apoi pe copiii acestora, pe parcursul mai multor ani.

Fetele nu sunt supuse acestui risc

Pentru a determina cantitatea de BPA, care a fost absorbita in organism, cercetatorii au colectat probe de urina de la mame in al treilea trimestru de sarcina, iar de la copii, la varsta de 3 si respectiv 5 ani. La varsta de 10-12 ani, copiii au participat la un interviu cu un cercetator instruit cu privire la simptomele lor de depresie, acesta realizand o auto-evaluare care masoara anxietatea.

Dupa separarea datelor in functie de sex, rezultatele arata ca baietii cu gradul cel mai inalt de expunere prenatala la BPA au avut mai multe simptome de depresie si anxietate decat baietii cu grad mai scazut de expunere. In schimb, la fete nu s-au putut face astfel de asocieri.

Aceste noi date sunt in concordanta cu rapoarte anterioare ale cercetatorilor si sugereaza o sensibilitate mai mare a creierului, la copiii de sex masculin, expus la actiunea BPA in timpul dezvoltarii prenatale.

Andreea Bunea

Sursa: Sciencedaily.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.