Revista care te menține sănătos

Știri

Bauturile carbogazoase care contin zahar favorizeaza deshidratarea organismului

17 iunie 2016
Share

In miezul verii, nimic nu pare mai tentant decat un pahar de suc rece si acidulat. Insa bauturile carbogazoase si dulci favorizeaza deshidratarea organismului si, potrivit expertilor, ar trebui sa evitam pe cat posibil sa le consumam. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, oamenii de stiinta au realizat un experiment pe trei grupuri de soareci de laborator care sufereau de deshidratare.

Sucurile si alcoolul conduc la deshidratare

Primul grup a avut acces la o sursa de apa plata. Rozatoarele din cel de-al doilea grup au baut un amestec de apa cu indulcitor din extract de stevie. In cele din urma, cel de-al treilea grup a consumat apa cu glucoza si fructoza, compozitie asemanatoare cu cea a sucurilor care se gasesc pe piata. Rezultatul? Dupa 4 saptamani, soarecii din cel de-al treielea grup prezentau simptome mai severe de deshidratare, printre care gura uscata, pierdere in greutate, oboseala musculara, somnolenta, pierderea poftei de mancare, dezorientare etc. Sucurile carbogazoase nu rehidrateaza organismul slabit, doar apa plata poate potoli setea. Alcoolul este, de asemenea, o alegere nefericita care conduce la o dereglare hormonala, iar producerea de vasopresina (hormon antidiuretic) din creier este perturbata. Acest hormon regleaza activitatea rinichilor, iar din cauza dereglarii se produce urina intr-o cantitate mai mare, iar prin urina se pierd apa si saruri. Asadar, cand va este sete, beti un pahar mare de apa plata.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.