Revista care te menține sănătos

Știri

Consumul considerabil de cartofi creste tensiunea?

10 iunie 2016
Share

Un studiu realizat de cercetatorii americani arata ca o dieta bogata in cartofi va poate supune unui risc mai mare de a avea tensiunea arteriala marita. Astfel, persoanele care au raportat un consum de patru sau mai multe portii de cartofi pe saptamana aveau un risc cu 11% mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala, in comparatie cu persoanele care au mancat mai putin de o portie de cartofi pe luna. 

 Mai mult, cercetatorii au descoperit ca inlocuirea unei portii zilnice de cartofi cu o portie de legume fara amidon a scazut riscul de hipertensiune cu 7%. Cercetatorii au constatat ca, din punct de vedere al efectelor asupra sanatatii, cartoful reprezinta un paradox. Pe de-o parte, contine un nivel ridicat de potasiu − mineral asociat cu scaderea tensiunii arteriale; pe de alta parte, are si un indice glicemic ridicat, asociat cu o crestere a tensiunii arteriale.

Cercetarea reuneste informatiile a trei studii desfasurate timp de 20 de ani

Cu toate acestea, pana acum nu a mai fost efectuat vreun studiu legat de efectele, pe termen lung, ale consumului de cartofi asupra tensiunii arteriale. Prezenta cercetare reuneste informatiile a trei studii desfasurate pe parcursul a 20 de ani, in cadrul carora au participat peste 187.000 de persoane. Niciuna dintre acestea nu avea hipertensiune inainte de inceperea studiului. O data la patru ani, participantii au completat chestionare cu privire la obiceiurile alimentare. Studiul are totusi doua „hibe”. Cercetatorii au notat valorile tensiunii arteriale raportate de participanti, nu au facut ei masuratori. In plus, oamenii mai pot uita ce au mancat.

Elena Coroianu

Surse: livescience.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.