Revista care te menține sănătos

Știri

Poluarea creste riscul bolilor de inima

26 mai 2016
Share

Riscul bolilor de inima este mai mare in cazul persoanelor care respira un aer poluat si sufera de diabet. In cadrul unui studiu publicat in Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, cercetatorii au descoperit ca aerul poluat conduce la cresterea nivelului de zahar din sange, colesterolului, precum si a altor factori care se afla in stransa legatura.

Obezitatea, lipsa activitatii fizice, hipertensiunea arteriala, diabetul se numara printre factorii care cresc riscul bolilor de inima. Si se pare ca aerul poluat ar putea fi adaugat pe lista.

Poluarea si sanatatea

Pentru studiu, echipa a analizat 73 117 adulti care locuiau in sudul Israelului unde poluarea atmosferei cu pulberi in suspensie (particule foarte mici si picaturi lichide) era mare. Participantii erau fie fumatori, fie diagnosticati cu diabet, boala ischemica, hipertensiune arteriala, dislipidemie. Analizand probele de sange a 600 000 de oameni, cercetatorii au descoperit ca atmosfera poluata a fost asociata in primele 3 luni cu o crestere a riscului bolilor de inima ca urmare a prezentei factorilor de risc (glucoza, colesterol „rau”, trigliceride). Persoanele cu diabet erau cele mai expuse riscului. Cercetatorii au folosit date primite de la satelit, precum si date despre vreme pentru a determina gradul de poluare.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.