Revista care te menține sănătos

Știri

Legatura dintre plansetul bebelusilor si creierul parintilor

26 mai 2016
Share

Plansetul copiilor produce o reactie interesanta la nivelul creierului parintilor, astfel incat cei din urma reactioneaza rapid. Orice mama este in alerta de indata ce copilul plange. Dar oare ce se intampla in creierul ei in acele momente? O echipa de cercetatori de la Universitatea din Toronto, Canada, a studiat acest aspect. Rezultatele studiului au fost publicate in Plos One.

Plansul genereaza un „conflict cognitiv”

Cercetatorii au comparat efectele plansului si rasului nou-nascutilor asupra creierului oamenilor. 12 persoane (6 barbati si 6 femei) care nu erau inca parinti au fost rugate sa asculte plansetele si rasetele inregistrate ale copiilor si apoi au le-au masurat nivelul de concentrare cu ajutorul electroencefalogramei. Participantilor li s-a cerut sa identifice rapid culoarea unui cuvant notat pe o foaie alba. Initial, sunetele au fost ascultate in timpul exercitiului, apoi inaintea lui. S-a constatat ca plansetul bebelusilor a interferat cu performanta de a duce rapid taskul la bun sfarsit, ceea ce inseamna ca oamenii nu s-au mai putut concentra asupra a ceea ce aveau de facut, ci doar asupra zgomotelor. Rezultatele au fost confirmate de catre analiza encefalogramei care a scos in evidenta existenta unui „conflict cognitiv”, o competenta esentiala in procesul de invatare si luare a deciziilor. Aceste rezultate sugereaza ca atentia parintilor creste atunci cand copiii plang. Asadar, recunoasterea cerebrala a plansului bebelusilor exista, iar parintii pot lua mult mai rapid o decizie.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.