Revista care te menține sănătos

Știri

Proteina care depisteaza celulele canceroase agresive

19 aprilie 2016
Share

Cercetatorii au descoperit o proteina ce ar putea depista celulele canceroase care vor deveni agresive si se vor raspandi in tot organismul. Expertii de la Universitatea Rockefeller din New York, Statele Unite, si cei de la Universitatea din Bergen, Norvegia, au colaborat pentru a identifica proteina numita PITPNC1. Aproximativ 90% dintre decesele care survin in urma cancerului sunt cauzate de metastaze – celule agresive care migreaza catre noi zone ale organismului, provenite dintr-o tumoare primara. Sub microscop, metastazele sunt similare cu celulele tumorii primare.

Celulele canceroase agresive vor putea fi depistate mai devreme

Mai mult, impart adesea aceleasi caracteristici moleculare. O tumoare este alcatuita din celule diferite, iar in timp ce unele sunt benigne si nu creeaza probleme, altele sunt agresive si gata sa se raspandeasca. In studiu, echipa a izolat celulele in stadiu metastatic (cancer de san, melanom, cancer de colon) si astfel s-a descoperit proteina mai sus amintita. De aici rezulta ca celulele canceroase agresive vor putea fi depistate mult mai devreme decat in prezent. De asemenea, expertii au descoperit ca proteina are si o functie specifica in ceea ce priveste raspandirea cancerului. Pentru a parasi tumoarea, a intra in vasele de sange si a se atasa de un nou organ, celule agresive trebuie sa penetreze tesuturile. Asta se intampla atunci cand sunt eliberate molecule care ajung in proteinele din jurul celulelor. Proteina PITPNC1 regleaza tot acest proces.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.