Revista care te menține sănătos

Știri

Legatura dintre materia alba si insomnie

13 aprilie 2016
Share

Insomnia are un impact important asupra vietii. Persoanele care sufera de insomnie adorm foarte greu sau deloc, calitatea somnului fiind scazuta. Energia, sanatatea, relatiile, performantele la serviciu pot fi toate afectate. Femeile sufera mai mult de insomnie, spre deosebire de barbati, si aceasta devine o problema din ce in ce mai comuna pe masura ce inaintam in varsta. Printre factorii care conduc la aparitia insomniei se numara stresul, consumul de cofeina, tiroida hiperactiva, anxietatea si depresia.

Materia alba si aparitia insomniei

O echipa de cercetatori chinezi a studiat indeaproape materia alba a creierului, prin care se transmit mesaje intre regiunile lui. Substanta alba este compusa din prelungiri nervoase ale neuronilor situati in materia cenusie. Aceste prelungiri trimit impulsurile nervoase de la un neuron la altul. Albul este dat de stratul de mielina care acopera prelungirile, iar substanta alba este implicata in procesul de invatare si procesare a informatiilor. 23 de persoane care sufereau de insomnie au participat la studiu. Acestora li s-a scanat creierul cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica, printr-o tehnica speciala, numita tractografie cerebrala, ce permite vizualizarea de substanta alba. Inainte, voluntarii au fost rugati sa completeze mai multe chestionare. Rezultatele au indicat reduceri semnificative ale materiei albe in sectiunile din partea dreapta a creierului si hipotalamus. Aceste daune inregistrate la nivelul materiei albe sunt implicate in reglarea somnului si a starii de veghe, a functiilor cognitiva si senzomotorie.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.