Revista care te menține sănătos

Știri

Rozaceea, legata de un risc crescut de Parkinson

23 martie 2016
Share

Rozaceea, o boala cronica inflamatorie a pielii, ar putea fi legata de riscul imbolnavirii de Parkinson din cauza mecanismelor patogene, potrivit unui nou studiu publicat in JAMA Neurology. Rozaceea se caracterizeaza prin aparitia unor zone eritematoase la nivelul fetei.

In timp, poate conduce la subtierea pielii. Femeile adulte care se afla in perioada menopauzei sunt mai susceptibile la a dezvolta aceasta afectiune. Cauzele rozaceei sunt neclare, insa exista dovezi potrivit carora activitatea unei enzime, numite matrix malloproteinase, care descompune proteinele, joaca un rol important in tot acest proces.

Persoanele cu rozacee se pot imbolnavi de Parkinson

Expertii de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, au studiat legatura dintre Parkinson si rozacee folosind datele provenite de la 5,4 milioane de oameni. Dintre acestia, 22 387 de persoane erau diagnosticate cu Parkinson, in timp ce 68 053 aveau rozacee. Dupa ce au analizat ratele bolii Parkinson si rozaceei, s-a descoperit ca Parkinsonul se instala cu 2,4 ani mai devreme la pacientii cu rozacee. Rozaceea reprezinta un factor de risc independent pentru boala Parkinson. Asocierea ar putea aparea ca urmare a mecanismelor patogene comune ce implica activitatea crescuta a matrix malloproteinase.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.