Revista care te menține sănătos

Știri

Mirosul alcoolului poate afecta comportamentul

21 martie 2016
Share

Mirosul alcoolului se pare ca reduce capacitatea oamenilor de a-si controla comportamentul, potrivit unei cercetari publicate in Psychopharmacology. Expertii de la Edge Hill University, Anglia, sustin ca „aburii” alcoolului ii „invaluie” pe oameni, astfel incat acestia nu se mai pot controla, aspect ce conduce la un consum de alcool fara masura.

Studii anterioare au aratat ca, atunci cand vine vorba despre consumul de alcool, comportamentele variaza in functie de mediu. Acolo unde alcoolul este prezent atat vizual, cat si din punct de vedere olfactiv, consumul de alcool este incurajat.

Indicii vizuale si olfactive

In studiul curent, cercetatorii au explorat modul in care indiciile vizuale si olfactive legate de alcool au un impact asupra capacitatii oamenilor de a controla atentia acordata alcoolului. Participantii au fost supusi unui test in fata computerului. Au purtat pe fata fie o masca „parfumata” cu alcool, fie cu o solutie fara alcool, pe baza de citrice. Subiectii au trebuit sa apese un anumit buton atunci cand vedeau pe ecran fie litera „K”, fie o sticla de bere. Daca vreun participant apasa butonul incorect, se inregistra o alarma falsa. Aceasta alarma falsa sugera ca participantul era mai putin capabil sa-si controleze comportamentul atunci cand i se cere. Participantii care purtau mastile cu miros de alcool au inregistrat cele mai multe alarme false. Expertii sustin ca, atunci cand vedem si mirosim alcoolul, sunt stimulate raspunsurile cognitive care cresc probabilitatea consumului de alcool.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.