Revista care te menține sănătos

Știri

9 din 10 romani nu stiu ca sufera de insuficienta cardiaca

18 decembrie 2015
Share

In Romania sunt aproximativ 1 milion de pacienti care sufera de insuficienta cardiaca. Ingrijorator este insa ca 9 din 10 nu stiu ca sufera de aceasta afectiune. Informatiile au fost date publicitatii de Societatea Romana de Cardiologie.

Insuficienta cardiaca este o boala cronica in care inima nu pompeaza suficient sange spre organe pentru a sustine functionarea lor. Cele mai frecvente cauze ale insuficientei cardiace sunt boala coronariana ischemica cronica, infarctul miocardic, hipertensiunea arteriala, deteriorarea valvelor cardiace, cardiomiopatiile si malformatiile congenitale cardiace.

Diagnostic timpuriu, tratament eficient

Respiratia grea, capacitatea de efort scazuta, starea de oboseala care impiedica pacientul sa isi desfasoare activitatile curente sunt cateva dintre simptomele insuficientei cardiace.

„Descoperirile din domeniul medicinei au transformat insuficienta cardiaca intr-o boala tratabila. Insa este obligatoriu ca pacientul sa se prezinte in timp util la medic si afectiunea sa fie diagnosticata intr-un stadiu incipient”, spune Prof. Dr. Dragos Vinereanu, Sef Disciplina Cardiologie, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Cresterea nivelului de informare a populatiei cu privire la diagnosticul si tratamentul insuficientei cardiace, crearea unei baze de date nationale cu pacientii care sufera de insuficienta cardiaca si dezvoltarea unitatilor medicale specializate in tratamentul acestei afectiuni cardiovasculare sunt cateva dintre masurile care ar trebui implementate in Romania, conform barometrului realizat de Societatea Romana de Cardiologie.

Elena Coroianu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.