Revista care te menține sănătos

Știri

Simtul umorului, indiciu important in cazul dementei

12 noiembrie 2015
Share

Se spune ca rasul este cel mai bun medicament, insa potrivit rezultatelor unui studiu recent, trecerea de la o stare la alta si un simt intunecat al umorului ar putea semnaliza o problema in ceea ce priveste sanatatea cognitiva.

Expertii sustin ca ar fi vorba despre un indicator timpuriu al dementei. Cercetatorii de la Universitatea College London, Anglia, spun ca persoanele cu o stare schimbatoare de spirit, cu un simt dezechilibrat al umorului prezinta riscul unei variante comportamentale a dementei fronto-temporale, caracterizata prin schimbari de comportament ce pot fi inregistrate cu cativa ani inainte ca boala sa debuteze.

Semne ale dementei

Echipa de cercetatori a rugat prietenii si familiile a 48 de persoane cu aceasta forma de dementa, dar si cu Alzheimer sa spuna cum reactioneaza bolnavii la diferite tipuri de comedie. Acestia au fost intrebati, de asemenea, daca au observat anumite schimbari la persoanele cu dementa fronto-temporala in ultimii 15 ani. Comparativ cu persoanele sanatoase sau cu cele care aveau Alzheimer, persoanele cu dementa fronto-temporala apreciau comediile cu personaje grotesti, umorul de prost gust, in detrimentul umorului satiric si absurd. Apropiatii persoanelor bolnave au observat schimbari ale simtului umorului cu cel putin 9 ani inainte ca simptomele dementei sa apara. Descoperirile au implicatii in ceea ce priveste diagnosticul, deoarece acest tip de schimbari ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.