Revista care te menține sănătos

Știri

Vitamina D poate imbunatati conditia fizica si tensiunea arteriala

3 noiembrie 2015
Share

Cercetatorii de la Universitatea Queen Margaret din Edinburgh au ajuns la concluzia ca suplimentele de vitamina D ar putea reduce tensiunea arteriala si imbunatati conditia fizica.

In cadrul studiului au participat 13 persoane cu o stare de sanatate si o conditie fizica buna. Participantilor carora le-a fost administrata zilnic vitamina D au parcurs, cu bicicleta, 6,5 km in 20 de minute. Pe parcursul celor doua saptamani cat a durat testul, performanta lor fizica a fost imbunatatita cu 0,5 km. 30 % dintre persoanele care au luat pastila placebo au dat semne de extenuare fizica.

Mai putin stres

De asemenea, tensiunea arteriala si nivelul de cortizol au avut valori mai mici la cei care au luat vitamina D (50 mg/zilnic), comparativ cu grupul de voluntari care a luat pastila inactiva.

Studii anterioare au indicat faptul ca vitamina D blocheaza actiunea enzimei responsabile cu producerea cortizolului.

Cantitatile mari de cortizol, supranumit si hormonul stresului, din organism duc la cresterea tensiunii arteriale prin ingustarea vaselor de sange si stimularea rinichilor pentru a retine apa.

Rezultatele studiului au fost prezentate la reuniunea anuala a Societatii de Endocrinologie din Edinburgh.

Elena Coroianu

Sursa: dailymail.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.