Revista care te menține sănătos

Știri

Nivelul scazut de vitamina D, risc de scleroza multipla

28 august 2015
Share

Potrivit unui studiu ce a aparut in publicatia PlosOne, se pare ca exista o legatura intre lipsa de vitamina D din organism si riscul de scleroza multipla (scleroza in placi). Deficitul de vitamina D ar dubla riscul bolii.

Cercetatorii de la Universitatea McGill din Canada si cei de la King’s College din Londra au realizat un studiu pe un numar de 40.000 de europeni, iar 15.000 dintre acestia erau nascuti cu gena care ii predispunea la aceasta lipsa de vitamina D in organism.

Vitamina D, esentiala pentru sanatate

Specialistii au constatat ca persoanele care aveau o predispozitie genetica la aceasta lipsa de vitamina D erau de doua ori mai susceptibile sa dezvolte scleroza multipla. Femeile care aveau un nivel crescut de vitamina D aveau si un risc cu 61% mai mic de a dezvolta scleroza in placi, comparativ cu acelea care prezentau un nivel scazut. Vitamina D este esentiala in lupta impotriva sclerozei in placi, dar permite si fixarea calciului in oase pentru a preveni maladiile cardiace. In mod normal, vitamina D se formeaza in organism odata cu expunerea la soare, insa si in alimentatie exista surse de vitamina D, printre care pestele gras, ouale, unele cereale. Scleroza in placi sau scleroza multipla este o boala ce conduce la deteriorarea vederii, vorbirii, se manifesta prin aparitia oboselii extreme, a problemelor de memorie si chiar a paraliziei.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.