Revista care te menține sănătos

Știri

Materialul care-si schimba culoarea ar putea semnaliza leziunile cerebrale traumatice

18 august 2015
Share

Traumele la cap pot provoca leziuni la nivelul creierului si pot afecta sanatatea pe termen lung, insa, atunci cand astfel de leziuni apar, sunt foarte greu de observat.Pentru a rezolva aceasta problema, o echipa de cercetatori a inventat un material care isi schimba culoarea in functie de cat de dura este lovitura.

Materialul isi modifica nuanta in functie de forta care se aplica asupra sa

Ei spera sa utilizeze acest material la confectionarea articolelor de protectie pentru soldati sau sportivi. Traumele cauzate de exploziile bombelor pe campul de lupta sau de loviturile pe terenul de sport ar putea pune sanatatea oamenilor in pericol. Cercetatorii au dezvoltat un material care sa reactioneze la posibilele lovituri la nivelul capului prin schimbarea culorii, oferind un indicator vizual in functie de cat de grava este trauma. Echipa s-a folosit de un proces pentru a dezvolta cristale ale caror structuri au culori specifice. Cand se aplica forta asupra cristalelor, structurile lor interne se modifica, la fel si culoarea. Astfel de cristale sunt usoare, aspect care le face foarte potrivite pentru a fi utilizate in echipamentele de protectie.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.