Revista care te menține sănătos

Știri

Boala Alzheimer ar putea fi detectata cu ajutorul unui simplu test de saliva

24 iulie 2015
Share

Expertii de la Universitatea Alberta din Canada au realizat un studiu si au descoperit ca boala Alzheimer ar putea fi identificata prin intermediul unui simplu test de saliva.

In prezent, nu exista niciun test care sa indice daca o persoana sufera de Alzheimer sau nu. Diagnosticul de Alzheimer se pune in urma unei evaluari medicale ce presupune examene fizice si neurologice, dar si testarea statusului mental. Desi deocamdata nu exista nicio modalitate pentru a opri aparitia acestei boli, un diagnostic precoce poate creste probabilitatea ca pacientul sa se simta mai bine din punct de vedere al simptomelor in urma tratamentului medicamentos.

Insuficienta cognitiva, factor de risc pentru Alzheimer

Pentru acest test, echipa de cercetare a analizat testele de saliva a 22 de participanti care sufereau de Alzheimer, 25 de participanti cu insuficienta cognitiva (factor de risc pentru Alzheimer) si 35 de participanti care nu prezentau niciun fel de problema. Cercetatorii au identificat compusi prezenti in cantitati mai mari in saliva pacientilor cu Alzheimer si a celor cu insuficienta cognitiva, diferentiindu-se pacientii sanatosi. Cercetari ulterioare au scos la iveala ca prezenta anumitor substante in saliva era asociata cu un nivel cognitiv mai slab. De exemplu, un anumit compus din saliva era legat de o viteza mai redusa a procesarii informatiilor. Pentru a se ajunge la aceste rezultate, s-a utilizat tehnica spectometriei de masa.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.