Revista care te menține sănătos

Știri

Atacul vascular cerebral ar putea accelera declinul cognitiv pe termen lung

9 iulie 2015
Share

Atacul vascular cerebral este asociat cu declinul cognitiv in urmatoarele saptamani dupa evenimentul nefericit, insa un nou studiu in domeniu indica faptul ca impactul AVC-ului ar putea fi mult mai amplu. Cercetatorii au descoperit ca foarte multi pacienti au parte de un declin cognitiv accelerat chiar si in urmatorii 6 ani de dupa accidentul vascular cerebral.

Expertii au realizat o analiza pe un numar de 23.572 de oameni fara tulburari cognitive la inceput. Participantii aveau in jur de 45 de ani, iar intre anii 2003 si 2007 au fost monitorizati din punct de vedere al modificarilor la nivelul creierului.

Atacul vascular cerebral si riscurile sale

Pe perioada studiului, un total de 515 participanti au supravietuit accidentului vascular. Cercetatorii au descoperit ca pacientii care supravietuisera experimentau rate de declin cognitiv semnificativ mai mari, chiar si dupa 6 ani. Asadar, accidentul vascular cerebral este asociat cu un declin accelerat al functiilor cognitiva si de executie. Pe viitor, este nevoie sa se determine daca accelerarea declinului cognitiv pe termen lung este rezultatul reabilitarii incomplete in urma atacului vascular cerebral initial, fapt ce ar putea conduce la noi leziuni la nivelul creierului ca urmare a unor factori de risc vasculari, modificarilor de comportament etc.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.