Revista care te menține sănătos

Știri

Laptele matern ar putea reduce riscul de leucemie la copii

8 iulie 2015
Share

Leucemia este cancerul celulelor sangelui. Acestea sunt produse in maduva osoasa. Tipul acesta de cancer se caracterizeaza prin cresterea anormala a numarului de celule imature albe din sange, fiind cel mai frecvent tip de cancer ce poate aparea in copilarie.

La nivel mondial, sunt diagnosticate in fiecare an 175.000 de noi cazuri de leucemie la copiii sub 15 ani. Specialistii de la Universitatea din Haifa, Israel, au examinat rezultatele a 18 studii anterioare ce subliniau impactul alaptarii asupra riscului de leucemie.

Risc cu 11% mai mic de a dezvolta leucemie

Autorii studiului sustin ca alaptarea pe o perioada de 6 luni sau mai mult era legata de o scadere a riscului de leucemie cu pana la 19%. Copiii care erau alaptati, indiferent de durata (mai putin de 6 luni), prezentau un risc cu 11% mai mic de a dezvolta aceasta boala. Laptele matern influenteaza dezvoltarea sistemului imunitar al copilului, deoarece contine componente active imunologic, precum si mecanisme de aparare antiinflamatoare.

Aceste mecanisme ar putea contribui la o microbiota intestinala (prezenta microorgranismelor, bacteriilor si microbilor) favorabila in randul copiilor, precum si la furnizarea de celule stem. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda ca sugarii sa fie alaptati cel putin in primele 6 luni de viata.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.