Revista care te menține sănătos

Știri

Injectia cu gel care ar putea trata artrita la genunchi

19 iunie 2015
Share

O injectie cu gel ar putea declansa procesul de reparare a organismului si ar reprezenta un nou tratament pentru artrita la genunchi. Gelul contine compusi speciali, iar cand este injectat in zona afectata, atrage celulele care se pot transforma apoi in tesut nou.

Osteoartrita apare atunci cand cartilajul – un tesut dur, dar alunecos, ce acopera capetele oaselor – se subtiaza. Uneori, se pot forma si gauri, permitand oaselor sa se frece intre ele. Spre deosebire de alte tesuturi, cartilajul nu are un sistem propriu de alimentare cu sange, deci nu se poate vindeca in mod eficient.

Cum ajuta celulele precursoare

Cercetatorii de la Universitatea Iowa, Statele Unite, au dezvoltat un gel, dupa ce au descoperit ca acest cartilaj contine un tip de celule cunoscute drept celule precursoare. Acestea sunt celule stem care se pot dezvolta in oricare dintre celulele organismului, dar care au fost deja programate sa se transforme intr-un anumit tip de celule, in acest caz fiind vorba despre cartilaj. Oricum, ele nu s-au dezvoltat pe indelete in tesutul respectiv. Tot expertii au descoperit ca aceste celule precursoare ale cartilajului reactioneaza la compusii naturali de semnalizare din sange. Unul dintre acesti compusi, cunoscut drept SDF1, atrage celulele precursoare catre zona afectata unde pot forma cartilaj nou. Factori de crestere au fost adaugati in compozitia gelului pentru ca celulele precursoare sa se dezvolte in cartilaj si sa repare zona afectata.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Dailymail

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.