Revista care te menține sănătos

Știri

Vi s-au inrosit obrajii? Iata de ce!

26 mai 2015
Share

Femeile nu ar trebui sa se simta jenate atunci cand li se inrosesc obrajii pentru ca acest aspect le-ar putea face mai atractive, spun cercetatorii. Obrajii femeilor se inrosesc in momentul in care hormonul sexual estradiol ce promoveaza fertilitatea se afla la cel mai crescut nivel al sau in organism.

Un efect secundar al prezentei acestui hormon este dilatarea vaselor de sange ale pielii. Studii realizate anterior au scos la iveala faptul ca femeile sunt mai roz sau rosii in obraji in timpul perioadei fertile a ciclului menstrual.

Estradiolul si obrajii rosii

Expertii de la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, sustin ca aceasta colorare a obrajilor femeii ar putea furniza indicii legate de fertilitate, prezentand o legatura directa intre estradiol si roseata din obraji a femeilor. Estradiolul poate creste fluxul sangvin in vasele de sange care se afla in apropierea suprafetei pielii. Acesta este principalul hormon sexual feminin ce regleaza ciclurile de reproducere. De asemenea, are efecte importante asupra mai multor tesuturi, inclusiv asupra oaselor. Cantitatea de estradiol din sangele unei femei variaza pe intreaga perioada a ciclului menstrual si atinge apogeul atunci cand femeia este la ovulatie. La menopauza, cantitatea de estradiol scade foarte mult, dar are un nivel constant. Astfel, rosul din obraji ofera informatii in legatura cu fertilitatea unei femei. Pentru a ajunge la aceste rezultate, specialistii au implicat 116 femei care aveau in jur de 21 de ani si le-au testat in sesiuni a cate 5 saptamani. Voluntarele, care nu se bronzau la soare si nici nu foloseau produse autobronzante, au fost rugate sa-si curete tenul cu servetele hipoalergenice, iar apoi le-a fost masurat nivelul de rosu din obraji. S-a ajuns la concluzia ca, atunci cand nivelul de estradiol era crescut, obrajii doamnelor erau mai rosii.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Dailymail.co.uk

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.